Obchodníci chcú rušiť hodiny vyhradené pre seniorov. Ľudia sa sťažujú
01 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa prezidenta zväzu obchodu Martina Katriaka už by bolo na čase zrušiť opatrenia týkajúce sa vyhradeného nákupného času pre seniorov. 


Situácia s pandémiou koronavírusu je na Slovensku zo dňa na deň lepšia a obchodníci sa teraz chystajú rušiť vyhradené hodiny na nakupovanie pre seniorov. Podľa ľudí však vyhradený čas seniori aj tak nerešpektovali a nakupovali počas celého dňa.


Nariadenie súvisiace so šírením koronavírusu sa týkalo ľudí nad 65 rokov, ktorí mohli v obchodoch a drogériách nakupovať v čase medzi 9:00 a 11:00. S opatrením nesúhlasila ani časť dôchodcov, ktorí nariadenie nerešpektovali, čo si všimli aj ostatní spolunakupujúci, píše denník Plus Jeden Deň.


Približne štvrť milióna seniorov totiž pracuje a vyhradený čas im z tohto dôvodu nevyhovuje. Plus Jeden Deň dodáva, že podľa vyjadrení viacerých Slovákov seniori v obchodoch nakupujú od rána do večera a opatrenie skôr obmedzuje ostatných ľudí.


Prináša koronavírus koniec liberalizmu a triumf autoritárstva?
Pandémia rozbila niektoré zakorenené predstavy o demokracii a autokracii. Rovnako ako domnelé liberálne demokracie nemusia byť napokon až tak liberálne, autoritárske režimy môžu byť v skutočnosti menej despotické, ako sa zdá. Komentár priniesli... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | Natália Sollárová

„Dnešný zážitok z Lidla. O 8:00 dôchodca dedko ešte aj surovo predbehol minimálne 5 ľudí, a keď som ho upozornila, vyhováral sa na malý nákup. A kašlal na nás čakajúcich!,“ píše v diskusii na sociálnej sieti Katka.


Prezident zväzu obchodu Martin Katriak v tejto súvislosti tvrdí, že v momentálnom stave by bolo na čase zrušiť opatrenia týkajúce sa vyhradeného času pre seniorov. Taktiež by uvítal, ak by bolo zrušené aj nariadenie o hygienickej ploche predajne, ktorá vymedzuje 15 metrov štvorcových na jedného zákazníka.


„Evidujeme však ešte dve regulačné podmienky, ktoré svojho času mali iste svoje opodstatnenie, ale radi konštatujeme, že už nie sú potrebné. Ide o osobitný čas vyčlenený pre seniorov a obmedzenie 15 m2 na zákazníka. Tieto opatrenia by mohli byť už zrušené,“ vysvetľuje Katriak.


Alena Zs. podala opäť námietku zaujatosti voči senátu a Lipšicovi, neuspela
Alena Zs., obžalovaná z vraždy novinára Jána Kuciaka, podala opätovne námietku zaujatosti voči senátu Ruženy Sabovej na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku a splnomocnencovi poškodených Danielovi Lipšicovi. S námietkou opäť neuspela a... Čítať ďalej
01 | 06 | 2020 | SITA