Vláda USA predáva v Hong Kongu svoje rezidencie v hodnote niekoľkých miliónov dolárov
31 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Uprostred napätia medzi Washingtonom a Pekingom, vláda USA vyzvala na predloženie ponúk na niekoľko luxusných rezidencii v oblasti Hongkongu, jedného z najdrahších realitných trhov na svete, informuje portál RT.


Obytný komplex nachádzajúci sa v luxusnej štvrti - Shouson Hill, južne od ostrova Hong Kong - bol údajne „tajne“ uvedený do predaja začiatkom tohto týždňa. Cena je obrovská, ale odhadované hodnoty sa v médiách líšia.

Podľa miestnej webovej stránky HK01 stojí šesť domov na ulici 37 Shouson Hill Road s krásnym výhľadom na záliv 10 miliárd HK (1,3 miliardy USD). Portál poznamenáva, že cena za meter štvorcový v luxusnej oblasti môže dosiahnuť až 200 000 HK (takmer 26 000 USD).



Medzitým portál South China Morning Post tvrdí, že nehnuteľnosť je ocenená na 3,1 až 5 miliárd HK (645 miliónov USD), pričom cituje súťažný dokument. Hodnotitelia avšak poznamenali, že "kyslé" vzťahy medzi USA a Čínou, ako aj hospodárska situácia, môžu cenu znížiť.

„Čínska pevnina predtým patrila kupcom luxusných nehnuteľností. Kúpia si teraz nehnuteľnosť od vlády USA? To je otázka mnohých ľudí,“ povedal Charles Chan Chiu-kwok, generálny riaditeľ spoločnosti Savills Valuation and Professional Services Limited.

Americká vláda vlastnila pôdu 72 rokov po jej zakúpení za neznámu cenu. V tom čase bol Hong Kong v roku 1948 stále britskou kolóniou.

Putin zvolal rokovanie o budúcnosti zmluvy START 3
Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu zvolal zasadnutie ruskej Bezpečnostnej rady. Jeho cieľom bola diskusia o konečnej pozícii Moskvy v súvislosti s rozhodnutím USA odstúpiť od Zmluvy o otvorenom nebi, ako aj o situácii okolo Zmluvy o obmedzení... Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | TASR


Zástupca štátneho ministerstva médiám povedal, že predaj bol súčasťou jeho globálneho programu reinvestovania, ktorý zahŕňa aj kontrolu majetku. Finančné prostriedky z obchodu s nehnuteľnosťami môžu byť reinvestované v iných oblastiach.

„V rámci tohto programu sa štátne ministerstvo rozhodlo predať nehnuteľnosť Shouson Hill a zároveň investovať do vylepšenia ďalších aktív vlády USA v Hongkongu vrátane kancelárskej budovy generálneho konzulátu USA,“ uviedol hovorca americký konzulát v Hongkongu.

Crew Dragon sa vydal na cestu k ISS; USA končia so svojou závislosťou od Ruska
Vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou v sobotu úspešne odštartovala z Mysu Canaveral na americkej Floride. Informovala o tom agentúra AP. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR