Pellegriniho strana by získala podporu vyše 21 % voličov (aktualizácia)
31 | 05 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Ak by Peter Pellegrini založil stranu, podľa aktuálneho prieskumu by získala 21,4%  voličov, Smer-SD by získal necelých desať percent.


Nová strana Petra Pellegriniho by získala podporu 21,4 % voličov. Voľby by vyhralo OĽaNO so ziskom 21,8 %, tretiu priečku by obsadil Smer-SD s 9,6 %. Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu TV Markíza, ktorý realizovala agentúra Focus na vzorke 1011 respondentov v období 14.5. - 21.5.

Ďalším v poradí by v prípade nového politckého rozloženia bolo hnutie Sme rodina s podporou 8,8 %, nasleduje ĽSNS (8,0%), SaS (7,1%) a Progresívne Slovensko (5,5%).

Ako ďalej vyplýva z prieskumu, najväčším zdrojom podpory pre potenciálnu stranu Petra Pellegriniho sú voliči Smeru (48,6 %), nasledujú voliči Sme rodina (6,2%), ĽSNS (5,5%), nerozhodnutí voliči (18,9 %), nevoliči (5,8%). Zvyšných 15 % prestavujú podporovatelia iných strán.

Podľa podpredsedu Smeru-SD Petra Pellegriniho by bolo dobré, aby sa situácia v strane Smer vyjasnila už do leta.

Pellegrini je už zrejme rozhodnutý odísť zo Smeru-SD
Skutočnosť, že Peter Pellegrini nečakal na snem Smeru-SD a rovno vyzval Roberta Fica na odchod z funkcie predsedu strany, podľa publicistu Juraja Hrabka naznačuje, že je už zrejme rozhodnutý zo Smeru-SD odísť. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Aktualzácia 31.5 o 14.54 hod.:

Podľa Pellegriniho konflikt v Smere-SD je už na stole dlho a javí sa, že v strane nenachádzajú jednotný jazyk. Svoj odchod zo strany nevylúčil. Myslí si, že možno najférovejšie bude, ak si voliči vyberú, aký typ politiky chcú mať.

"Mne nejde ani o peniaze, budovy Smeru-SD. Ani o stoličku predsedu. Bol by som rád, keby nakoniec o tom rozhodli ľudia a nie orgány politickej strany," povedal Pellegrini. Deklarujoval, že urobil všetko preto, aby Smer-SD dosiahol vo februárových parlamentných voľbách najlepší výsledok a teraz nastal čas, keď strana musí začať riešiť svoje vnútrostranícke problémy.

Zároveň podotkol, že by to nemalo trvať dlho. "Bolo by fér, keby rozhodnutie prišlo v nasledujúcich týždňoch," uviedol Pellegrini s tým, že by chcel do letných mesiacov vstúpiť s radosťou.

Lipšic zastupuje vrahov aj Kisku. Na generálnu prokuratúru nepatrí, tvrdí Pellegrini
Peter Pellegrini sa obáva, že po prípadnom zvolení Daniela Lipšica na čelo generálnej prokuratúry by politikom asistoval pri kriminalizácii nepohodlných osôb. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Peter Haluza


Na margo prieskumu preferencií politických strán, kde potenciálna Pellegriniho strana získala podporu 21,4 percenta respondentov, uviedol, že svoje doterajšie rozhodnutia nerobil na základe prieskumov. "Svetská sláva, poľná tráva. Dnes vás môžu mať ľudia radi a o mesiac to môže byť úplne inak," podotkol podpredseda Smeru-SD. Zároveň však vyhlásil, že by asi mal do budúcna rozmýšľať, ako tejto "požiadavke" vyhovie.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) na margo prieskumu upozornil, že aj bývalý prezident Andrej Kiska sa tešil, keď zakladal stranu Za ľudí a očakával vysokú podporu voličov. "Keď už nebol v tej najvyššej ústavnej funkcii, tak bol volebný výsledok jeho strany nakoniec iný," skonštatoval minister.

B. Kollár: Núdzový stav už nepotrebujeme, ale premiéra chápem
Podľa Borisa Kollára je namieste uvažovať o uvoľňovaní povinnej štátnej karantény. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Peter Haluza