Košický župan zastavil kontrolu aj iné uznesenia krajského parlamentu
31 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Kontrola, ktorú schválil parlament Košického samosprávneho kraja (KSK), sa mala týkať hospodárenia s verejnými financiami pri odmenách dohodárom. Župan Rastislav Trnka však uznesenie o kontrole nepodpísal a z toho dôvodu je pozastavené.


KSK mal v priebehu minulého roka vyplatiť na dohodách o prácach mimo pracovného pomeru približne 413-tisíc eur. To, že uznesenie parlamentu o kontrole župan nepodpísal, odôvodnil tým, že v milosti bolo takýchto dohôd viac a stáli tiež viac peňazí, informuje regionálny denník Korzár.


Trnka svoje rozhodnutie bráni aj tým, že chýba vymedzenie kontrolovaného obdobia. Podľa hlavného kontrolóra Ľubomíra Hudáka však uznesenia o kontrolách tento údaj neobsahovali ani v minulosti. So sťažnosťou sa preto vzápätí obratíl na Generálnu prokuratúru a mimovládne organizácie.


„Poslanci schválili kontrolu, chcú vedieť, prečo išlo vyše 400-tisíc eur na dohody. Povedal dokonca poslancom, že sa teší na porovnávanie počtu dohodárov za bývalého a jeho vedenia. Tak sa tešil, že až nepodpísal uznesenie. Asi je čo skrývať, keď sa bráni kontrole,“ tvrdí Hudák.


Lipšic zastupuje vrahov aj Kisku. Na generálnu prokuratúru nepatrí, tvrdí Pellegrini
Peter Pellegrini sa obáva, že po prípadnom zvolení Daniela Lipšica na čelo generálnej prokuratúry by politikom asistoval pri kriminalizácii nepohodlných osôb. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Peter Haluza

Úrad KSK sa prostredníctvom hovorkyne župy Anny Terezkovej pri nevymedzení kontrolovaného obdobia odvoláva na neurčitosť uznesenie, vďaka čomu môže byť podľa nej v rozpore so zákonom. Denník Korzár dopĺňa, že Trnka okrem toho nepodpísal ani o uznesenie o zmene rokovacieho poriadku. Vďaka zmene by totiž v rozprave mohol vystúpiť aj hlavný kontrolór a riaditeľ Úradu KSK.


„Hlavný kontrolór je zamestnancom samosprávneho kraja, počas výkonu funkcie nemôže byť členom politickej strany alebo hnutia a jeho funkcia je nezlučiteľná s funkciou poslanca zastupiteľstva,“ argumentuje v tomto prípade župan.


Hudák, ktorý bol v minulosti členom strany Smer-SD, oponuje, že krokom Trnku rozumie ako „náhubkovému zákonu“. „Vnímam to ako osobný postoj predsedu, pretože keď vystúpim, hovorím fakty a to je asi pre predsedu nemilé a nie je z toho nadšený,“ dodáva kontrolór s tým, že podľa neho ho chce Trnka umlčať.


Korzár píše, že tretím nepodpísaným uznesením krajského parlamentu je zvolenie Renáty Lenártovej (Smer) za šéfku zdravotnej komisie. Župan tentoraz dôvodil nevýhodnosťou pre KSK. Lenártová sá následne so sťažnosťou obrátila na prokuratúru, ktorá ale dala za pravdu Trnkovi.


Pellegriniho strana by získala podporu vyše 21 % voličov (aktualizácia)
Ak by Peter Pellegrini založil stranu, podľa aktuálneho prieskumu by získala 21,4% voličov, Smer-SD by získal necelých desať percent. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Peter Haluza, TASR