Koalícia nebude mať spoločného kandidáta na šéfa Generálnej prokurátori SR, tvrdí Krajniak
31 | 05 | 2020 I TASR

Vládna koalícia hnutí a strán OĽaNO, Sme rodina, SaS a Za ľudí sa dohodla, že nebude mať spoločného kandidáta na funkciu generálneho prokurátora. V nedeľnej diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza to povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že to bude na slobodnom posúdení a hlasovaní poslancov Národnej rady (NR) SR.


"Uvidíme, kto sa bude uchádzať. Každý poslanec bude hlasovať podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia," podotkol Krajniak. Nevníma, že by v prípade voľby nového generálneho prokurátora išla koalícia do stretu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Myslí si však, že by mali byť širšie možnosti, kto sa môže o funkciu generálneho prokurátora uchádzať. "Minimálne také, aké boli v prípade kandidátov na ústavných sudcov," skonštatoval.

Za prijateľných kandidátov považuje napríklad prokurátorov Jána Šantu, Maroša Žilinku, ale aj advokáta a bývalého ministra spravodlivosti a ministra vnútra Daniela Lipšica. Vhodnými uchádzačmi môžu podľa Krajniaka byť aj niektorí sudcovia Najvyššieho súdu SR či Špecializovaného trestného súdu.

Do ZŠ a MŠ sa vracia 50 až 80 percent detí, hovorí minister školstva
Do základných škôl na Slovensku sa po zmiernení opatrení súvisiacich s koronakrízou od 1. júna vracia v priemere 70 až 80 percent žiakov, v materských školách je to 50 až 60 percent detí. Regionálne sa tieto počty však rôznia. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | TASR


Osobne si nemyslí, že by mal byť Lipšic diskvalifikovaný z možnosti uchádzať sa o tento post len preto, že je bývalým politikom. "Minimálne v siedmich krajinách EÚ sú generálnymi prokurátormi aj ľudia, ktorí predtým pôsobili v politike," uviedol minister.

Podpredseda parlamentu a podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini tvrdí, že vládna koalícia chce spolitizovať ďalšiu významnú funkciu v štáte. "Vy chcete vrátiť políciu do rúk ministra vnútra a funkciu generálneho prokurátora dať Lipšicovi, bývalému politikovi," upozornil. Podľa neho ide o vážne ohrozenie demokracie. Pellegrini deklaruje, že v prípade mien prokurátorov ako Šanta, Žilinka či Vasiľ Špirko by sa minimálne na jednom z nich vedeli v prípade voľby nového generálneho prokurátora s koalíciu zhodnúť.

B. Kollár: Núdzový stav už nepotrebujeme, ale premiéra chápem
Podľa Borisa Kollára je namieste uvažovať o uvoľňovaní povinnej štátnej karantény. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Peter Haluza