Nemecko je „sklamané" z Trumpa, že USA vystúpili z WHO
30 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Správy, že USA prerušili všetky vzťahy so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO), sa v Berlíne stretli s výraznou kritikou, pričom vyzvali globálny orgán, aby vykonal reformu, a tiež vyzvali EÚ, aby vyplnila medzeru vo financovaní, informuje portál RT.


Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn v sobotu vo svojom príspevku na Twitteri uviedol, že je „sklamaný z odporu k medzinárodnému zdraviu“, pričom tiež vyzval WHO, aby vykonala reformu.

Berlín, ktorý bude v júli na čele Európskej únii, pomôže zdravotníckemu orgánu "udržať sa nad vodou", ubezpečil Spahn a uviedol: „EÚ musí prevziať vedúcu úlohu a viac sa finančne zapojiť. To je jedna z našich priorít pre naše predsedníctvo EÚ.“



Kým sa v príspevku neobjavili žiadne mená, správa poslala odkaz americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ktorý o deň skôr oznámil ukončenie vzťahov medzi USA a WHO.

V prejave, ktorý sa venoval hlavne problematike Číny, Trump povedal, že organizácia nepodnikla žiadne „zásadné zlepšenia“ a teraz je „úplne“ kontrolovaná Pekingom.

19. mája prezident USA napísal list generálnemu riaditeľovi WHO Tedrosovi Adhanomovi Ghebreyesusovi, v ktorom varoval, že natrvalo zníži finančné prostriedky, ak agentúra OSN tieto „vylepšenia“ do 30 dní nevyrieši. Jeho piatkové oznámenie prišlo iba desať dní po vyslovení ultimátu. Trump opakovane kritizoval reakciu WHO na epidémiu Covid-19 a tvrdil, že je v prospech Pekingu.

Sprisahanie proti ľudstvu bolo avizované už pred polstoročím (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Iveta Machová