Mihál ako štátny tajomník chcel za rady o čerpaní pomoci honorár
30 | 05 | 2020 I Peter Haluza

V špeciálnom fonde Sociálnej poisťovne sa budú z poistného kumulovať peniaze na prípadné krízy, akou je pandémia, hovorí minister práce Milan Krajniak.


Jozef Mihál chcel ešte ako štátny tajomník na ministerstve práce publikovať za honorár niektoré svoje odborné rady. „Tesne pred spustením (ekonomickej, pozn.red.) prvej pomoci ma informoval, že pripravuje publikáciu na predaj pre svojich čitateľov, v ktorej by zhrnul rady, ako sa uchádzať o prvú pomoc. To sa mi zdalo nevhodné,“ povedal v rozhovore pre Trend minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Podľa Krajniaka mal Mihál ako štátny tajomník rady poskytovať bezodplatne online a nie za honorár. „Potom sme sa dohodli, že by ten honorár posielal na fond vzájomnej pomoci, a tým som to považoval za vybavené,“ povedal minister. Mihál však už o niekoľko dní neskôr svoju pozíciu opustil.

Dôchodkový strop by mohol byť individuálny, 13. dôchodky ostanú, tvrdí Krajniak
Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) uisťuje, že sa štát nechystá rušiť 13. dôchodky. Podľa neho by však v sociálnej oblasti malo nastať viacero zmien, medzi ktoré patrí aj prehodnotenie stropu odchodu do dôchodku.... Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Ako ďalej v rozhovore upozornil Krajniak, vzhľadom na odpustenie odvodov za apríl a vyplácanie dvojnásobku dávok bude mať Sociálna poisťovňa (SP) výpadok možno viac ako miliardu eur. Minister pre Trend avizoval aj prípravu nového špeciálneho fondu v SP, kam by sa z poistného odvádzalo určité percento.

„Tie peniaze by sa kumulovali na prípadné krízy, akou je pandémia. Z neho by sa potom vyplácali peniaze zamestnancom aj zamestnávateľom. Ešte je predčasné hovoriť o tom, akú formu by to mohlo mať. Keby sme to chceli mať ako v Nemecku, bolo by nevyhnutné odvody zvyšovať zhruba o päť percent,“ povedal minister.

OĽaNO si uzurpuje pre seba vedenie všetkých okresných úradov
V krajoch už vznikli výberové komisie zložené z poslancov, ale aj sympatizantov OĽaNO, aby mohli vybrať prednostu každého okresného úradu na Slovensku. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Peter Haluza