Guvernér Minnesoty mobilizoval v súvislosti s nepokojmi Národnú gardu
30 | 05 | 2020 I TASR

V Minnesote bude pre nepokoje nasadených približne 2500 vojakov.


Guvernér amerického štátu Minnesota Tim Walz nariadil v sobotu v súvislosti s protestmi proti smrti Afroameričana Georgea Floyda "plnú mobilizáciu" Národnej gardy. Informovala o tom agentúra DPA s tým, že ide o prvú aktiváciu tejto zložky ozbrojených síl počas jej 164-ročnej histórie.

"Situácia v Minneapolise sa už žiadnym spôsobom netýka vraždy Georgea Floyda, ide o útok na občiansku spoločnosť, vyvolávanie strachu a narušovanie (pokoja) v našich veľkých mestách," povedal Walz na tlačovom brífingu. Ako uviedol šéf minnesotskej Národnej gardy Jon Jensen, v nasadení bude približne 2500 vojakov. Guvernér už v piatok v noci nariadil mobilizáciu veľkého počtu členov Národnej gardy, ktorí hliadkovali v uliciach.

Demonštrácie a nepokoje v USA pokračujú už štvrtú noc
Protesty proti smrti neozbrojeného muža čiernej pleti, ktorý v americkom meste Minneaopolis, štát Minnesota, zomrel po zásahu belošského policajta, pokračovali aj napriek zákazu vychádzania až do piatkových neskorých večerných hodín, pričom... Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Starosta Minneapolisu Jacob Frey uviedol, že násilné protesty spôsobujú ľudia, ktorí "nie sú obyvateľmi Minneapolisu". Počas násilných protestov v USA už prišli o život dvaja ľudia. Jedna osoba bola zabitá v centre Detroitu, keď niekto začal strieľať zo športovo-úžitkového vozidla (SUV) na dav protestujúcich.

Počas streľby v kalifornskom meste Oakland zase utrpeli zranenia dvaja policajti - jeden z nich zraneniam podľahol, napísala stanica CNN. Na protest, ktorý sprevádzal vandalizmus a rabovanie, prišlo zhruba 7500 ľudí. Polícia niekoľko demonštrantov zadržala.

Nord Stream 2 finišuje. USA zvažujú uvaliť nové sankcie proti tomuto projektu
Americkí senátori sa údajne snažia uvaliť ďalšie sankcie na podmorský plynovod Nord Stream 2, ktorého cieľom je dodať ruský plyn do Nemecka, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Marek Molnár


V meste Atlanta v štáte Georgia, ako aj v ďalších okolitých mestách bol po vypuknutí protestov vyhlásený výnimočný stav, píše denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. V nasadení bolo zhruba 500 policajtov, napísal v sobotu ráno na Twitteri tamojší guvernér Brian Kemp.

Štyridsaťšesťročný George Floyd zomrel v pondelok 25. mája po brutálnom policajnom zásahu. Ako ukázalo video, ktoré sa rozšírilo na internete, policajt Derek Chauvin najmenej päť minút tlačil kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Afroameričana. Floyd - zatknutý predtým za priestupok - sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice.

Živé vysielanie televízie CNN prerušil výbuch (VIDEO)
Výbušné zariadenie, ktoré sa považuje za „petardu“, bolo hodené do centra CNN v Atlante, čo prinútilo celý štáb zastaviť vysielanie správ a utiecť do bezpečia. Celý incident je zachytený na kamere, informuje portál RT. Čítať ďalej
30 | 05 | 2020 | Marek Molnár