Nemecká ekonomika sa môže tento rok znížiť o viac ako 9%
29 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Podľa najhoršieho scenára, ktorý načrtol jeden z najväčších výskumných inštitútov Ifo, môže najväčšia európska ekonomika klesnúť v roku 2020 o 9,3 percenta, informuje portál RT.


Mníchovský inštitút predstavil vo svojej najnovšej aktualizovanej ekonomickej prognóze vo štvrtok tri možné scenáre.

Na základe májového prieskumu uskutočneného medzi spoločnosťami by im to mohlo trvať v priemere až deväť mesiacov, kým sa po bezpečnostných opatreniach vrátia k normálu. V tomto prípade by sa ekonomika krajiny mohla znížiť o 6,6 percenta a budúci rok sa z tejto úrovne zotaviť a vzrásť o 10,2 percent.

Avšak návrat do normálu v tom najhoršom scenári by mohol trvať podstatne dlhšie a to až 16 mesiacov, s poklesom ekonomickej produkcie o 9,3 percenta v tomto roku. Podľa tohto scenára bude rast v budúcom roku iba mierne kompenzovať straty, pričom by sa mala ekonomika plne oživiť až v roku 2020.

V Európe začína chýbať mäso. Jeho cena poletí prudko hore
Posledné týždne priniesli do Česka veľkej zdražovanie potravín. Teraz by ale mohlo mäso ešte viac zdražieť. V Európe sa totiž kvôli nákaze a nedostatku ľudí hromadne zatvárajú bitúnky a nie je preto možné porážať zvieratá a tým ani distribuovať... Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič


Najrýchlejší možný návrat k normálu by bol v priemere po piatich mesiacoch, čo by malo za následok pokles ekonomickej produkcie "len" o 3,9 percenta.

Aj z priemernej predpovede inštitútu Ifo uvádza, že koronavírusová kríza by mohla Nemecko dostať do najhlbšej recesie od konca druhej svetovej vojny. Prognózy inštitútu nie sú o nič temnejšie ako predpoveď ministerstva hospodárstva, ktoré predpovedá, že nemecká ekonomika sa v roku 2020 zníži o 6,3 percenta.

Pandémia Covid-19 už zastavila desaťročný ekonomický rast krajiny. V prvých troch mesiacoch roka sa nemecká ekonomika v porovnaní s posledným štvrťrokom 2019 znížila o 2,2 percenta, čo znamená, že nemecká ekonomika sa technicky dostala do recesie.

Covid-19 používa rovnakú taktiku ako HIV, aby sa vyhol našej imunite
V pomerne znepokojivých správach vedci z Číny varujú, že SARS-CoV-2 používa podobné taktiky ako HIV, čo by mohlo znamenať, že ľudstvo sa bude musieť prispôsobiť životu s koronavírusom, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár