Ministerka kultúry a šéf parlamentu sa sporia o výšku príspevku pre Maticu slovenskú
29 | 05 | 2020 I TASR

Biedne financovanie Matice Slovenskej je podľa Borisa Kollára hanbou národa.


Ministerstvo kultúry (MK) SR uvažuje o znižovaní príspevku pre Maticu slovenskú (MS), chce jej dať však možnosť nájsť si podporovateľov cez pripravovaný zákon o sponzoringu. Vyhlásila to ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) v reakcii na predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), ktorý po štvrtkovej (28. 5.) návšteve MS hovoril o "biednom" financovaní tejto inštitúcie.

"Na ministerstve kultúry v súčasnosti uvažujeme skôr o znižovaní príspevku pre Maticu. Pripravujeme však zákon o sponzoringu. Ten dá Matici možnosť nájsť si podporovateľov, ktorí budú mať, na rozdiel odo mňa, porozumenie pre jej súčasné fungovanie a smerovanie," uviedla Milanová pre TASR. Vláda vo svojom programovom vyhlásení avizovala, že zváži systémovú zmenu najmä financovania Matice slovenskej.

V. Mečiar: Koalícia vydrží maximálne dva roky, Fico už svoj čas premeškal
Bývalý predseda HZDS Vladimír Mečiar si myslí, že Peter Pellegrini má v súboji o predsednícky post v Smere väčšiu podporu u ľudí. Najväčšie zásluhy v boji s koronavírusom pripisuje Mečiar odborníkom a Matovičova vláda podľa neho urobila len to, že... Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Cieľom Matice je dnes podľa Kollára budovať v mladých ľuďoch vzťah ku kultúre a dejinám. Aj v tejto súvislosti kritizuje financovanie inštitúcie. "Starajú sa o tisíce detí, stovky kultúrnych ustanovizní, folklórne súbory, a takto biedne ich financovať je hanbou tohto národa," povedal vo štvrtok.

Predseda MS Marián Gešper v tejto súvislosti uviedol, že celoštátne podujatia vrcholového charakteru majú rozpočet aj tri milióny eur, zatiaľ čo Matica žije z vyše 1,5 milióna celý rok. "Desať rokov sa táto štátna dotácia nevalorizovala, čo spôsobilo, že sme za desať rokov museli prepustiť 70 zamestnancov. V súčasnosti sme už na hrane odborných vedeckých pracovísk vrátane pracovísk, ktoré sa v regiónoch starajú o 503 miestnych odborov a 243 folklórnych súborov," upozornil.

Ľuboš Blaha pochválil Petra Pellegriniho
Slovensko už podľa poslanca Smeru-SD Ľuboša Blahu nečelí koronakríze, ale igorokríze. Čítať ďalej
29 | 05 | 2020 | Peter Haluza