USA by mohli vykonať jadrový test „do niekoľkých mesiacov“, ak by to Trump nariadil
28 | 05 | 2020 I Marek Molnár

USA by mohli vykonať jadrovú skúšku do „niekoľkých mesiacov“, ak o to požiada prezident, uviedol vysoko postavený predstaviteľ Pentagonu.


Zdroj dodal, že „geopolitické otázky“ - pravdepodobne s odkazom na Moskvu a Peking - by mohli tento rozkaz urýchliť, informuje portál RT.


Washington síce nezmenil svoj oficiálny postoj k jadrovým testom, ktoré sú takmer tri desaťročia pozastavené, ale mohol by sa "rýchlo" zmeniť, uviedol úradujúci zástupca ministra obrany pre jadrové záležitosti Drew Walter na online fóre organizovanom Mitchellovým inštitútom.

"Keby prezident nariadil jadrový test, či už z dôvodu technického alebo geopolitického, myslím, že by sa to uskutočnilo pomerne rýchlo," uviedol Walter.

"Rýchly test s obmedzenou diagnostikou by sa mohol uskutočniť do niekoľkých mesiacov," ďalej poznamenal zástupca ministra obrany pre jadrové záležitosti.

Polovica pozitívnych testov na protilátky proti Covid-19 by mohla byť nesprávna
Protilátkové testy, ktoré sa používajú na potvrdenie toho, či niekto niekedy mal koronavírus, by sa mohli mýliť až v polovici prípadov, varuje americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Prehlásenie nadväzuje na správu z minulého týždňa na portáli Washington Post, kde sa rozoberala téma „prebiehajúcej konverzácie“ v Bielom dome o tom, či vykonať prvý jadrový test v USA od roku 1992. Jeden vysoko postavený úradník povedal novinám, že test by mohol poslať správu Rusku a Číne, pričom by slúžil na vyjednávanie v rozhovoroch o kontrole zbraní - toto je pravdepodobne ten „geopolitický problém“ naznačený Walterom.

Zmluva New START, hlavná dohoda o kontrole jadrových zbraní, ktorá obmedzuje počet strategických jadrových zbraní, ktoré môžu USA a Rusko nasadiť, vyprší v budúcom roku. Aj keď Rusko naznačilo ochotu obnoviť dohodu, USA to odmietli a trvajú na rokovaniach o novej zmluve, ktorá by zahŕňala aj Čínu.

Rusko poprelo tvrdenia, že vyslalo do Líbye vojenské lietadlá
"Ak sú tie lietadlá v Líbyi, tak sú sovietske, nie ruské," povedal predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Rady federácie Viktor Bondarev. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | TASR