Rusko poprelo tvrdenia, že vyslalo do Líbye vojenské lietadlá
28 | 05 | 2020 I TASR

"Ak sú tie lietadlá v Líbyi, tak sú sovietske, nie ruské," povedal predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Rady federácie Viktor Bondarev.


Rusko v stredu rozhodne poprelo tvrdenie Afrického velenia ozbrojených síl USA (U.S. AFRICOM), že v Líbyi poskytuje vzdušnú podporu ruským žoldnierom bojujúcim na strane Líbyjskej národnej armády (LNA) vedenej poľným maršalom Chalífom Haftarom. Táto armáda bojuje proti silám medzinárodne uznanej vlády sídliacej v líbyjskej metropole Tripolis. Informovala o tom agentúra AP.

Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť Rady federácie (hornej komory ruského parlamentu) Viktor Bondarev označil vyhlásenie AFRICOM-u za "hlúposť". "Ak sú tie lietadlá v Líbyi, tak sú sovietske, nie ruské," povedal Bondarev, ktorý do roku 2017 zastával funkciu hlavného veliteľa Vzdušno-kozmických síl (VKS) Ruskej federácie.

Pobrežná stráž vrátila späť do Líbye 400 migrantov
Príslušníci líbyjskej pobrežnej stráže vzali na palubu za uplynulé dva dni pri pobreží krajiny približne 400 migrantov, snažiacich sa dostať do Európy, a vrátili ich do hlavného mesta Tripolis, odkiaľ ich premiestnili do zadržiavacieho tábora.... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | TASR


Bondarev tiež dodal, že stíhačkami typu MiG-29, aké boli zachytené na snímkach z líbyjského letiska zverejnených Američanmi, disponuje viacero afrických krajín. Africké velenie ozbrojených síl USA totiž v utorok vyhlásilo, že Rusko nedávno vyslalo do Líbye svoje lietadlá, aby poskytovali vzdušnú podporu ruským žoldnierom bojujúcim v radoch Haftarovej armády. Haftara okrem Ruska podporujú aj Spojené arabské emiráty (SAE) a Egypt. Na strane vlády v Tripolise stoja Turecko, Katar a Taliansko.

V Líbyi vládne chaos, odkedy tam v roku 2011 zvrhli dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího a krajina sa stala bojiskom početných súperiacich ozbrojených skupín.Krajina má dve konkurenčné vlády. Jednu v Tripolise, ktorú podporuje OSN, a druhú v meste Tobruk na východe, ktorú podporuje Haftar.

Prvý štart kozmonautov SpaceX bol zrušený kvôli počasiu. Ďalší pokus je stanovený na sobotu
SpaceX a NASA včera zrušili štart rakety, pretože sa vyskytlo niekoľko problémov s počasím. Ďalšie okno pre let je v sobotu 30. mája o 15:22 amerického času. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Mário Martinka