Prvý štart kozmonautov SpaceX bol zrušený kvôli počasiu. Ďalší pokus je stanovený na sobotu
28 | 05 | 2020 I Mário Martinka

SpaceX a NASA včera zrušili štart rakety, pretože sa vyskytlo niekoľko problémov s počasím. Ďalšie okno pre let je v sobotu 30. mája o 15:22 amerického času.


SpaceX bol včera pripravený dosiahnuť obrovský míľnik vo svojej histórii. Z z Cape Canaveral z Floridy mala včera odletieť prvá posádka v kozmickej lode SpaceX. Vyvrcholením vývoja tohto programu bude zrjme v sobotu pristátie astronautov NASA, Douga Hurleyho a Boba Behnkena, na Medzinárodnej vesmírnej stanici ISS, píše techcrunch.com

Spustenie bolo včera naplánované na 16:33 východoamerického času, avšak poveternostné podmienky mu nepriali. Posledných pár dní počasie nevyzeralo príliš priaznivo, ale SpaceX a NASA uviedli, že môžu let zrušiť približne 45 minút pred plánovaným štartom rakety. Ak bude sobotný pokus tiež neúspešný, NASA a SpaceX budú mať ešte možnosť letieť do vesmíru v nedeľu, 31. mája.

Americká ropná katastrofa (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kulturúry) Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Iveta Machová


Bude to vôbec prvý vesmírny let s posádkou pre spoločnosť SpaceX. Bude to znamenať aj historicky prvé vypustenie rakety s ľudskou posádkou z pôdy USA od konca programu Space Shuttle v roku 2011. NASA sa v roku 2010 zaviazala k programu Commercial Crew, ktorého cieľom bolo nájsť verejno - súkromné ​​partnerstvá, ktoré by umožnili vrátiť NASA schopnosť lietať do vesmíru. Nakoniec si vybrali SpaceX a Boeing. SpaceX je prvý, ktorý sa pokúsil o vyslanie posádky na obežnú dráhu.

Misia Demo-2 je v podstate záverečnou testovacou fázou kozmickej lode Crew Dragon, po ktorej rakety, ktoré ju prinesú na obežnú dráhu, dostanú certifikáciu NASA na pravidelné prevádzkové použitie. To znamená, že začne ponúkať pravidelné dopravné služby pre astronautov do a z Medzinárodnej vesmírnej stanice.

Spoločnosť SpaceX už plánuje ponúkať súkromné ​​miesta ako potenciálnym komerčným vedcom tak aj ostatným cestujúcim na Crew Dragon. Toto je hlavný dôvod, prečo sa začal program Commercial Crew.  NASA sa snažila znížiť náklady na dopravu svojich kozmonautov do vesmíru tým, že sprístupnila miesta ostatným platiacim zákazníkom na kompenzáciu nákladov na spustenie rakety a let.

Objavili výnimočne zriedkavú galaxiu „Kozmický kruh ohňa“
Po prudkej zrážke s inou galaxiou sa Galaxia R5519 sformovala do tvaru šišky s obrovskou dierou uprostred. Je od nás vzdialená vo vzdialenosti 11 miliárd svetelných rokov. Čítať ďalej
27 | 05 | 2020 | Mário Martinka