Primátor Matúš Vallo požiadal o zníženie platu, ten mu zostáva v pôvodnej výške
28 | 05 | 2020 I SITA

Primátor Bratislavy Matúš Vallo požiadal o zníženie platu, ten mu tak zostáva v pôvodnej výške 6 048 eur. Mestskí poslanci dnes schválili návrh na zníženie platu primátora z dôvodu ekonomických opatrení súvisiacich s ochorením COVID- 19. V súlade s uznesením mestského zastupiteľstva z 21. novembra 2019 mesto vypláca Vallovi mesačný plat vo výške 6 048 eur.


"Primátorovi po navýšení valorizovanej časti patrí od 1. januára 2020 plat vo výške 6 520 eur mesačne. Takto valorizovaný plat mu bude doplatený spätne s účinnosťou od 1. januára vo vyúčtovaní za mesiac máj 2020," uviedlo mesto a dodalo, že v súvislosti s pandemickou situáciou požiadal primátor o zníženie mesačného platu, a to znížením percentuálnej zložky platu z pôvodne priznaného 50-percentného navýšenia na 39,14 percenta tak, aby sa mu vyplácal mesačný plat vo výške 6 048 eur.

Primátorovi hlavného mesta schválili poslanci mestského zastupiteľstva koncom minulého roka zvýšenie platu na čiastku 6 048 eur. Pôvodne navrhované zvýšenie o 40 percent oproti základnému platu poslanci zmenili na 50 percent.

Zvýšenie platu sa stalo terčom kritiky verejnosti na sociálnych sieťach. Plat primátora je zložený zo základnej a pohyblivej zložky. Poslanci mestského zastupiteľstva majú možnosť ohodnotiť prácu primátora aj tým, že na zastupiteľstve navrhnú zvýšiť alebo znížiť pohyblivú časť jeho platu.

Slovensko nestiahlo podpis pod Istanbulským dohovorom
Niekoľko dní pred februárovými voľbami odmietol parlament Istanbulský dohovor. Slovensko však spod dokumentu, ktorý v spoločnosti vyvoláva vlny vášní, podpis napokon nestiahlo. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok