Predseda ĽSNS trvá na tom, že ľuďom dával skutočné peniaze a nie symboly
28 | 05 | 2020 I SITA

Predseda politickej strany Kotlebovci - Ľudová stana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian K. trvá na tom, že aj prostredníctvom šekov, pre ktoré stojí pred súdom, poskytoval ľuďom skutočné peniaze, ktoré im pomohli.


Uviedol to dnes na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku v reakcii na viacero svedeckých výpovedí z prípravného konania. Osoby, ktoré dostali od Mariana K. alebo jeho politickej strany finančnú pomoc, v nich väčšinovo uvádzali, že si neuvedomovali problematickosť poskytovaných finančných súm.

„Vnímali to ako reálnu finančnú pomoc a nie ako nejaké extrémistické symboly, ako to vidí prokurátor,“ uviedol Marian K. Zároveň kritizoval policajného vyšetrovateľa a prokurátora, že v dokumentoch, ktoré sú súčasťou súdneho spisu, často neuvádzali odovzdanú sumu „1488 eur“, ale „14 88“, teda s medzerou a bez meny.

Predseda ĽSNS tiež zdôraznil, že obdarované osoby žili často v zložitej situácii, napríklad mali postihnuté deti a z iných miest, vrátane štátu, im pomoc neprišla. „Kým fašisti alebo nacisti zdravotne hendikepovaných prenasledovali, alebo likvidovali, naša strana im pomáha,“ vyhlásil.

Bombová hrozba v budove parlamentu sa nepotvrdila
Bombová hrozba v budove Národnej rady (NR) SR sa nepotvrdila. Pre TASR to uviedla Veronika Piatková z Kancelárie NR SR s tým, že všetky pracoviská národnej rady a kancelárie sú už prístupné v plnom rozsahu. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | TASR


Predseda ĽSNS Marian K. čelí obžalobe z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Prípad sa týka podujatia, ktoré sa uskutočnilo v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici.

Obžalovaný vtedy odovzdal pred takmer 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1 488 eur. Číslo 14 v sume 1 488 podľa orgánov činných v trestnom konaní totiž predstavuje vetu „we must secure the existence of our people and a future for white children“ (Musíme zabezpečiť existenciu našich ľudí a budúcnosť bielych detí), ktorej autorom je americký rasista David Lane.

Sociálna poisťovňa zverejnila čestné vyhlásenie pre odklad poistného za máj
Sociálna poisťovňa zverejnila formulár čestného vyhlásenia, ktorým zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) môžu žiadať o odklad splatnosti poistného za máj tohto roka. Lehota splatnosti sa im predĺži do 31. decembra tohto roka.... Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA


Veta má 14 slov a číslovka 14 sa používa ako neonacistický symbol často v kombinácii s číslom 88, ktoré v nacistickej symbolike odkazuje na nacistický pozdrav Heil Hitler, keďže písmeno H je ôsmym písmenom v abecede.

Prokurátor Tomáš Honz označil na januárovom pojednávaní v tejto veci číselnú symboliku za notoricky známy a používaný symbol extrémistov. Obhajoba označila obžalobu za nedôvodnú s tým, že je postavená na hypotetických a teoretických úvahách prokurátora. Samosudkyňa, ktorá v tomto prípade rozhoduje, Ružena Sabová, zase skonštatovala, že skutok je možné stíhať aj podľa prísnejšej kvalifikácie, konkrétne ako založenie a propagovanie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd.

Štátne príspevky pre zariadenia sociálnych služieb majú od januára stúpnuť o vyše 11 percent
Sumy štátnych príspevkov na poskytovanie sociálnej služby v zariadeniach sociálnych služieb sa majú v budúcom roku vzhľadom na tohtoročný nárast minimálnej mzdy zvýšiť o vyše 11 %. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | SITA