Kollár kritizuje financovanie Matice slovenskej, hovorí, že je biedne
28 | 05 | 2020 I TASR

Matica slovenská (MS) aj v 21. storočí zohráva dôležitú úlohu ako moderná národná inštitúcia. Jej financovanie je ale biedne. Hovoril o tom predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) po štvrtkovej návšteve MS v Martine.


 "Matica slovenská bola od svojho vzniku pevnou oporou nášho národa. Či už v časoch úspešných, alebo zložitých. Želám si, aby aj naďalej plnila svoje poslanie budovať a upevňovať v Slovákoch národné povedomie a hlboký, pevný vzťah k nášmu štátu," povedal predseda parlamentu.

Cieľom matice je dnes podľa Kollára budovať v mladých ľuďoch vzťah ku kultúre a dejinám. Aj v tejto súvislosti kritizuje financovanie inštitúcie. "Starajú sa o tisíce detí, stovky kultúrnych ustanovizní, folklórne súbory, a takto biedne ich financovať je hanbou tohto národa," doplnil.

Slovensko nestiahlo podpis pod Istanbulským dohovorom
Niekoľko dní pred februárovými voľbami odmietol parlament Istanbulský dohovor. Slovensko však spod dokumentu, ktorý v spoločnosti vyvoláva vlny vášní, podpis napokon nestiahlo. Čítať ďalej
28 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Podľa predsedu MS Mariána Gešpera predstavuje ročný rozpočet inštitúcie 1,5 milióna eur, každoročne ho doplní ďalších 200.000 až 250.000 eur. Zdôraznil, že celoštátne podujatia vrcholového charakteru majú rozpočet aj tri milióny eur, zatiaľ čo matica žije z vyše 1,5 milióna celý rok.

"Desať rokov sa táto štátna dotácia nevalorizovala, čo spôsobilo, že sme za desať rokov museli prepustiť 70 zamestnancov. V súčasnosti sme už na hrane odborných vedeckých pracovísk, vrátane pracovísk, ktoré sa v regiónoch starajú o 503 miestnych odborov a 243 folklórnych súborov," upozornil Gešper.