Za útok s granátom na chatku v Senci odsúdili objednávateľa na päť rokov
26 | 05 | 2020 I SITA

Najvyšší súd (NS) SR dnes v kauze objednávky granátového útoku z roku 2013 zamietol ako nedôvodné odvolania prokurátora aj obžalovaného.


Trest päť rokov odňatia slobody nepodmienečne, ktorý v tomto prípade v septembri minulého roku uložil senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici obžalovanému Michaelovi Gašparovi z Tomášova, je teda právoplatný. „Senát dospel k záveru, že rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu je zákonné a správne,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

ŠTS minulý rok uznal Gašpara za vinného zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami a prečinu poškodzovania cudzej veci. Obžalovaný si podľa súdu za odmenu najal kamaráta, aby hodil granát do objektu v meste Senec, v ktorom býval muž svedčiaci proti nemu. Proti rozsudku sa vtedy odvolal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry SR aj obžalovaný.

Sociálne odvody sa z trinásteho platu v tomto roku ešte platia, upozorňuje Sociálna poisťovňa
Z trinásteho platu, ktorý zamestnávatelia vyplatia svojim zamestnancom v júni tohto roka, je ešte potrebné do Sociálnej poisťovne zaplatiť odvody na sociálne poistenie. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | SITA


Prokurátor Gašpara pôvodne obžaloval za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy formou účasti, za prečin poškodzovania cudzej veci a zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Trestné stíhanie súvisí s výbuchom granátu v objekte poschodovej záhradnej chatky v lokalite Strieborné jazero v Senci v októbri 2013. Michael Gašpar podľa obžaloby vedel, že v dome býva Marek K., ktorý proti nemu vypovedal na polícii v prípade falošných gastrolístkov.

Nahovoril preto kamaráta Jozefa, aby hodil ručný granát do označeného objektu, v ktorom býval Marek, jeho matka a starý otec. Jozef z vlastnej iniciatívy hodil granát cez zasklené dvere nie do vnútra objektu, ale iba na balkón. Neskôr priznal, že nechcel, aby výbuch obranného granátu so smrtiacim účinkom do desať metrov Mareka zranil. Na dome však vznikla škoda 2 200 eur. Michael mu za to sľúbil tisíc eur a vybavenie vodičského preukazu, ale slovo nedodržal.

Gašpar poprel, že by granát juhoslovanskej výroby dal Jozefovi a nahovoril ho, aby ho hodil na označený dom. Podľa verdiktu ŠTS ho však usvedčil Jozef a ďalšie dôkazy. Jozef sa ku skutku priznal a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Podľa nej za útok granátom na dom Mareka K. a jeho príbuzných dostal trest odňatia slobody na tri roky nepodmienečne.

Fico: Sme dotrhaní a unavení. A nepotrebujeme slniečkarov (aktualizované)
Smer-SD potrebuje nových bojovníkov, ale nie teoretikov a slniečkarov. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý pripúšťa zmeny v strane. Čítať ďalej
26 | 05 | 2020 | TASR