Osoby v štátnej karanténe v nej musia zotrvať do otestovania alebo aktivácie eKarantény
25 | 05 | 2020 I SITA

Všetky osoby, ktoré sa v utorok 26. mája o 8:00 budú nachádzať v zariadeniach štátnej karantény, v nej musia zotrvať na dobu nevyhnutnú na vykonanie testu na Covid-19 alebo preukázať sa aktivovanou mobilnou aplikáciou eKaranténa.


Ako sa ďalej uvádza v opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, potvrdenie aktivácie mobilnej aplikácie eKaranténa osobám zabezpečí príslušník Policajného zboru SR v zariadení určenom štátom. Agentúru SITA o tom informovala Dáša Račková z ÚVZ SR.

„Následne po zistení negatívneho výsledku testu na ochorenie Covid-19, alebo po potvrdení aktivovania mobilnej aplikácie eKaranténa, sa tejto osobe nariaďuje izolácia v domácom prostredí v celkovej súhrnnej dobe 14 dní. Tieto osoby sú povinné sa bezodkladne presunúť na miesto izolácie v domácom prostredí,“ uvádza sa v nariadení.

Do systému inteligentnej domácej karantény už prešlo vyše 1 300 ľudí
Do pondelka 15. hodiny prešlo do systému inteligentnej domácej karantény 1 302 ľudí, z čoho bolo už reálne na mieste vykonávania domácej karantény 1 058 ľudí. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | SITA


Osoby, ktoré sa v zariadení určenom štátom nepodrobili laboratórnej diagnostike ochorenia Covid-19, sú podľa ÚVZ povinné sa najskôr na piaty deň od vstupu na územie SR podrobiť laboratórnej diagnostike RT-PCR na ochorenie Covid-19.

„Po dobu domácej izolácie sa táto nariaďuje i osobám žijúcim s nimi v spoločnej domácnosti. Všetky osoby, na ktoré sa vzťahuje povinnosť domácej izolácie, sú povinné sa bezodkladne telefonicky hlásiť na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva,“ zdôrazňuje ÚVZ.

Úrad dodáva, že nerešpektovanie tohto opatrenia je priestupkom na úseku verejného zdravotníctva, za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu vo výške do 1 659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru SR a obecnej polície uložiť páchateľovi za nerešpektovanie tohoto opatrenia pokutu do tisíc eur.

AKTUÁLNE: Od stredy sa uvoľnia ďalšie obmedzenia pre vnútorné prevádzky (aktualizácia)
Od stredy 27. mája sa uvoľnia ďalšie obmedzenia pre vnútorné prevádzky, verejné stravovanie a služby. Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Peter Haluza, TASR, SITA