Matovič: Blokovanie kľúčových ciest by malo byť trestným činom (aktualizácia)
25 | 05 | 2020 I Peter Haluza, TASR

Matovič zvažuje podporu pre fitness centrá a ďalšie zariadenia vnútorných športov v podpore napríklad permanentiek.


Protest majiteľov fitness centier bol kompletne apolitický. Po stretnutí s premiérom Igorom Matovičom to zdôraznil Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska. Rozhodnutie o ďalšom postupe v tomto prípade však ostáva na pleciach odborného konzília a malo by padnúť v pondelok popoludní, informoval Matovič.

Podľa neho možno dostanú fitness centrá výnimku oproti pôvodnému plánu, podľa ktorého malo prísť k ich otvoreniu až 3. júna a možno budú môcť otvoriť už túto stredu. Matovič zvažuje aj istý typ podpory pre fitness centrá a ďalšie zariadenia vnútorných športov v podpore napríklad permanentiek.

Aktualizované 25.5. o 14.20. hod.:

Šéf exekutívy prízvukoval, že rozhodnutia o uvoľňovaní opatrení sa neodvíjajú od pocitov, ale od odborného názoru kompetentných ľudí - epidemiológov, infektológov, virológov. "Nie sú to z prsta vycucané veci, niečo, čím chceme niekomu cielene ublížiť," zdôraznil premiér. Podľa jeho slov bolo veľmi prospešné, že majitelia fitnesprevádzok mohli priamo na mieste okrem predstavení svojich argumentov počuť aj protinázor.

Aj Pavol Kiseľ z ÚFS označil diskusiu za konštruktívnu. "Som rád, že sme mohli vysvetliť náš pohľad a podať naše vysvetlenie, prečo si myslíme, že v našich prevádzkach možno dodržať všetky podmienky stanovené hygienikmi," uviedol Kiseľ. Zároveň zdôraznil apolitickosť celej akcie.

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR podal obžalobu na Jozefa R. obvineného z vraždy Ernesta Valka
Prokurátor Generálnej prokuratúry SR (GP) Jozef Kandera podal v pondelok na Okresný súd Bratislava I (OS) obžalobu na obvineného Jozefa R. z vraždy advokáta Ernesta Valka. TASR o tom informoval prokurátor GP SR Kandera. Pre TASR to potvrdila aj... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | TASR


Premiér zároveň potvrdil, že zvažuje prípravu zákona, podľa ktorej by bolo blokovanie kľúčových ciest trestným činom, "aby nejaká fašistická vymletá hlava nezablokovala vzajd do Bratislavy". Podľa neho bude potrebné definovať v legislatíve čas trvania prípustného protestu a aj cesty, ktorých by sa to týkalo.

Premiér odpovedal tiež na otázku, prečo na sociálnej sieti upozorňoval na to, že podobné akcie sa budú považovať za trestné činy, keď v minulosti takéto protesty podporoval. "Každý štrajk musí mať svoju mieru," povedal šéf vlády.

Matovič uviedol, že priaznivci ĽSNS okrem snahy o účasť na proteste majiteľov fitness centier, ktorí blokovali v pondelok ráno pomalou jazdou vjazd do Bratislavy, podľa neho stáli aj za piatkovou blokádou hraníc. Stalo sa tak ale na rakúskej strane, preto voči nim nemohli zasiahnuť. Ľudia v piatok čakali, kým štát spustí aplikáciu eKaranténa, aby mohli odísť do domácej izolácie.

Správu aktualizujeme.

"Ak budú majitelia posilňovní blokovať D1, urobím z toho trestný čin" vyhlásil Matovič
Ak budú majitelia fitness centier blokovať v pondelok diaľnicu, predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) predloží návrh zákona, ktorý takéto konanie urobí trestným činom. Ak D1 blokovať nebudú, navrhne ich odškodnenie. Premiér to uviedol v nedeľu... Čítať ďalej
25 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR