Trúdie mlieko je životabudičom potencie. Včelie probiotikum väčšina Slovákov nepozná
24 | 05 | 2020 I Imrich Kovačič / SITA

Zdroj: Webnoviny


Rumuni ho považujú za nápoj plodnosti a potencie. Tzv. trúdie mlieko alebo mlieko zo včelích lariev je na Slovensku pomerne neznáme.


Je tomu aj napriek jeho probiotickým vlastnostiam, ktoré zaujali aj vedecký tím okolo profesorky Miroslavy Kačániovej z Katedry ovocinárstva, vinohradníctva a vinárstva na Fakulte záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre.


Zistenia slovenských výskumníkov naznačujú, že čerstvé trúdie mlieko by mohlo byť výborným probiotikom. Obsahuje totiž živé bakteriálne kultúry.

Úhyn včiel v ČR bol rekordný. Zimu neprežila až pätina včelstiev
Tohtoročnú zimu v Česku neprežila zhruba pätina včelstiev, ktorých početné stavy dlhodobo decimuje predovšetkým choroba varroáza. Tohtoročné straty včelstiev sú najvyššie od roku 2013, kedy bol zahájený ich pravidelný monitoring, píše portál... Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


„Najčastejšie Lactobacillus kunkeii, ktorý je veľmi často identifikovaný vo včelích produktoch, ako med, peľ, včelí chlieb, ďalej to boli L. kefiri a L. malefermentas. Vo vzorke sme izolovali aj baktériu Escherichia coli ssp. nissle, ktorá patrí k najviac preskúmaným probiotickým baktériám a pridáva sa aj do probiotických preparátov,“ približuje profesorka Kačániová.

Okrem probiotických baktérií je tiež trúdie mlieko zdrojom viacerých výživných látok, z minerálov v ňom nájdeme najmä železo a zinok, ale tiež bioaktívne polyfenoly, ktoré sa vyznačujú antioxidačným pôsobením.
Podporuje tvorbu testosterónu


Budaj chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | TASR


Má sladkastú mliečnu chuť

Na to, aby mal nápoj čo najvyššiu kvalitu, by včelie larvy z úľa nemali byť vyberané pred ukončením ich kŕmenia. Po odobratí by mali byť čo najskôr spracované a získaný homogenát by mal byť zamrazený na teplotu najmenej mínus desať stupňov Celzia.

Ako opísala profesorka Kačániová, mlieko má sladkastú chuť: „Pripomína mi chuť mlieka, alebo mliečných výrobkov s arómou včelích plástov. Vonia po mede, ale niektorí včelári ho charakterizujú ako chuť po pražených lieskových orechoch.“

Konzumuje sa samotné alebo spolu s medom. Skladuje sa v sušenej alebo lyofilizovanej podobe, prípadne v mraze pri teplote okolo mínus 20 stupňov Celzia.


Užívajte tieto vitamíny na zlepšenie imunitného systému
Určite ste počuli príbehy o citrusových plodoch, ktoré by mali pomôcť pri posilnení Vášho imunitného systému. Predtým, než začnete piť poháre čerstvej pomarančovej šťavy, môže byť rozumné zistiť, ktoré nápoje, jedlá a doplnky sa považujú za... Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka