Ruskí vedci otestovali vakcínu proti koronavírusu na sebe a tvrdia, že je účinná
23 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Vedci v Rusku uskutočnili prvý neoficiálny test vakcíny proti Covid-19 - a hovoria, že je účinná. Epidemiológovia v Moskve podnikli netradičný krok, keď si sami injekčne strekli vakcínu a prišli tak k zaujímavým výsledkom. Vedúci tímu hovorí, že teraz majú v sebe protilátky, informuje portál RT.


Test, ktorý vykonali zamestnanci Národného výskumného centra pre epidemiológiu a mikrobiológiu, údajne dokázal, že účastníci získali imunitu proti vírusu bez nepriaznivých účinkov. Podľa riaditeľa výskumného centra, Alexandra Ginzburga, je to významný krok smerom k štátom schváleným testom.

"Pokus budeme považovať za úspešný, keď dostaneme povolenie na oficiálne skúšky od ministerstva zdravotníctva a následne ich vykonáme," uviedol Ginzburg v rozhovore pre ruskú tlačovú agentúru TASS.

Podľa Ginzburga sa vedci rozhodli očkovať nielen preto, aby dokázali účinnosť svojej vakcíny, ale hlavne aby sa bránili vírusu a získali imunitu, čo im umožní pokračovať v práci počas celej pandémie. Riaditeľ nešpecifikoval, koľko ľudí bolo zaočkovaných, ale všetkých označil za „živých, zdravých a šťastných“.

Wu-chan zákazal obchod a konzumáciu s voľne žijúcimi živočíchmi s cieľom „chrániť verejné zdravie“
Čínske mesto Wu-chan, v ktorom sa smrteľný koronavírus objavil, uvalil prísny zákaz na obchodovanie s voľne žijúcimi zvieratami, pričom aj napriek nedostatku dôkazov sa miestny s týmto sortimentom považuje za všeobecný zdroj nákazy COVID-19,... Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Marek Molnár


Ginzburg verí, že imunizácia celej krajiny bude trvať asi šesť mesiacov, kým bude vakcína úradne schválená. Ak všetko pôjde podľa plánu, dúfa, že bude schválená do konca leta. Podľa jeho názoru by medzi prvými, ktorí sa majú zaočkovať, mali byť lekári a starší ľudia.

Vo štvrtok minister zdravotníctva Michail Murashko pre televíznu stanicu Russia 1 uviedol, že „prístup k širšiemu použitiu vakcíny by sa mal udiať niekedy koncom júla.“ Predtým podpredsedníčka vlády Tatyana Goliková informovala, že v celej krajine sa vyvíja 47 rôznych vakcín.

Podľa najnovších vládnych údajov Rusko potvrdilo 326 448 prípadov Covid-19. Doteraz sa uzdravilo 99 825 ľudí a obetí je 3 249.

ŠKANDÁL: Ruská zdravotná sestra liečila chorých polonahá (FOTO)
Zdravotná sestra v nemocnici v Tule v strednom Rusku sa cez noc stala hviezdou internetu potom, čo v práci mala pod priehľadným ochranným oblekom len bikiny, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Marek Molnár