Po kauze s Troškovou a Vadalom sa Jasaň mladší vrhol na eurofondy
23 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Exposlanec Smeru Viliam Jasaň, ktorý bol šéfom krízového manažmentu a bezpečnosti štátu na Úrade vlády SR, je na politickom dôchodku. Jeho syn Slavomír, ktorý podnikal aj s mafiánom Antonimom Vadalom, rozbieha po kauze s Máriou Troškovou ďalší biznis. 


Vo februári tohto roka priklepla vtedajšia ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer) eurofondy pre firmu QRC, ktorá patrí Slavomírovi Jasaňovi. Denník SME informuje, že Jasaň mladší dostane príspevok z eurofondov vo výške takmer 200-tisíc eur na kúpu mobilného postprodukčného štúdia.


Po novom by chcel s podnikaním začať v Košiciach, zatiaľ čo jeho firma QRC disponuje len schránkou vedľa dverí tenisového klubu v Bratislave. Firma, ktorej tržby sa pohybujú v rozmedzí 12 až 40 tisíc eur ročne a bez kancelárskych priestorov, si produkčné služby ako predmet podnikania zapísala na poslednú chvíľu.


V minulosti stihol S. Jasaň podnikať aj s Vadalovcami vo firme AVJ Real a v roku 2016 predal Vadalovi bezpečnostnú firmu Prodest, ktorá predtým patrila jeho otcovi. Obaja Jasaňovci pritom stále tvrdia, že s Vadalom nemali žiadny bližší vzťah a nemajú povedomie ani o komunikácii medzi mafiánom a bývalou hlavnou štátnou radkyňou Troškovou, píše SME.


Ministerstvo rokuje s výrobcom nádejného lieku na COVID-19 o dostupnosti pre Slovensko
Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR v snahe zabezpečiť lieky určené na terapiu ochorenia COVID-19 oslovilo výrobcu lieku s účinnou látkou remdesivír so žiadosťou o zabezpečenie dostatočného množstva pre pacientov. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | TASR

Eurofondovú dotáciu vo výške 198-tisíc dostala firma QRC aj napriek tomu, že medzi rokmi 2012 až 2018 boli jej tržby dohromady iba 172-tisíc eur. Jasaň mladší chce teraz získané peniaze investovať do mobilného štúdia, ktoré sa bude zameriavať na postprodukciu filmov, online videí a dokumentov.


Problémom ale je, že dotácie na rozvoj kultúry často dostávali aj firmy, ktoré s kultúrnym priemyslom dovtedy nemali nič spoločné. Spoločnosť QRC si ako predmet podnikania služby spojené s produkciou filmov zapísala až v roku 2017, teda v roku, v ktorom výzva na dotáciu týkajúca sa rozvoja kreatívneho priemyslu prebiehala, upozorňuje denník SME.


QRC podľa exposlanca Viliama Jasaňa okrem biznisu s postprodukciou, ktorý chce po novom rozbehnúť, poskytuje najmä upratovacie služby či prenajíma priestory na rôzne podujatia.


V USA diskutovali o prvej jadrovej skúške za desaťročia
Prípadný jadrový test, vykonaný Spojenými štátmi, by bol podľa analytikov vnímaný ako "odštartovanie bezprecedentných pretekov v nukleárnom zbrojení". Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | TASR