Námorníctvo USA otestovalo vysoko výkonný laserový systém po prvýkrát na mori (VIDEO)
23 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Americké námorníctvo predviedlo pokročilý systém laserových zbraní, ktorý je schopný oslepiť nepriateľské senzory a zostreliť bezpilotné lietadlá. Po prvýkrát sa zbraň predviedla v akcii, pričom zostrelila dron počas jeho letu, informuje portál RT.


Laserový zbraňový systém (LWSD) môžete po prvýkrát vidieť na krátkom videozázname, ktorý bol zdieľaný americkým námorníctvom. Na videu je laserová zbraň, ktorá mala svoju prvú skúšku na mori, pričom bezproblémovo zostrelila bezpilotné lietadlo.

Laser bol upevnený na vrchole USS Portland, obojživelnej transportnej dokovacej lode triedy San Antonio, ktorá je v súčasnosti nasadená v blízkosti prístavu Pearl Harbor.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=xP94wR-wq4g&feature=emb_title

"Tým, že sme vykonali pokročilé testy na mori proti bezpilotným lietadlám a malým plavidlám, sme získali cenné informácie o schopnostiach tohto laserového zbraňového systému," uviedol vo vyhlásení veliaci dôstojník lode USS Portland, kapitán Karree Sanders.

LWSD bol vyvinutý Úradom pre námorný výskum a spoločnosťou Northrop Grumman, pričom ide o nástupcu laserového zbraňového systému (LaWS). LWSD bol nainštalovaný na loď USS Portland v roku 2019 krátko po jej uvedení do prevádzky.

Pôvodná zákazka na výrobu zbrane bola udelená spoločnosti Northrop Grumman za 53 miliónov dolárov s celkovým rozpočtom 91 miliónov dolárov, pričom projekt bol vo vývoji 34 mesiacov.

Zbraň so 150 kilowattovým laserom je najsilnejším laserom námorníctva, ktorý je päťkrát výkonnejší ako 30 kilowattový LaWS, ktorý je tiež schopný zostreliť malé lietadlá.

V USA diskutovali o prvej jadrovej skúške za desaťročia
Prípadný jadrový test, vykonaný Spojenými štátmi, by bol podľa analytikov vnímaný ako "odštartovanie bezprecedentných pretekov v nukleárnom zbrojení". Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | TASR


Okrem zostreľovania dronov a malých člnov môže LWSD fungovať aj ako „oslňovač“, čo znamená, že môže oslepiť nepriateľské senzory, zatiaľ čo integrované kamery používané na zameriavanie môžu tiež fungovať ako sledovací systém.

Zatiaľ čo USS Portland je v súčasnosti jedinou vojnovou loďou vybavenou LWSD, dodávateľ zbraní Lockheed Martin pracuje na podobne výkonnom 150 kilowattovom lasere, o ktorom námorníctvo tvrdí, že by sa mohol začať testovať koncom tohto roka na pobrežnej bojovej lodi USS Little Rock.

Malajský let MH17 zostrelili cielene Ukrajinci na podnet USA, tvrdia Rusi
Staré rakety Buk v tej dobe používala len Ukrajina a o jej vine boli ihneď presvedčení i malajskí vyšetrovatelia. Uviedol portál Svpressa.ru. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD