Boris Johnson má v pláne odstrihnúť Huawei od britskej siete do roku 2023
23 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Vláda Spojeného kráľovstva má v najbližších troch rokoch odstrihnúť čínsku telekomunikačnú spoločnosť Huawei od britskej 5G siete. Premiér Boris Johnson totiž  tejto veci čelí intenzívnemu tlaku zo strany USA, informuje portál RT.


Johnson poveril úradníkov, aby navrhli plán, podľa ktorého bude Huawei do roku 2023 úplne vyradený zo siete 5G Spojeného kráľovstva, informoval portál Telegraph v piatok. Tento krok znamená náhlu zmenu Johnsonovho postoja, keďže predtým podporoval zapojenie čínskej spoločnosti do siete.

Johnson počas zasadnutia poslancov snemovne vo štvrtok naznačil prichádzajúcu zmenu politiky voči čínskej firme. Premiér povedal konzervatívnemu poslancovi Richardovi Draxovi, že má „absolútnu pravdu“, pričom sa treba zaujímať o spoločnosť Huawei a jej plán „o odkúpení britskej technológie, ktorý môže mať vedľajšie motívy.“

"Predkladáme opatrenia na zabezpečenie ochrany našej technologickej základne. V nasledujúcich týždňoch o tom budete počuť oveľa viac," vyhlásil britský premiér.

Peking nebude len „sledovať, ako sa snažia zmasakrovať Huawei“, šéf spoločnosti varuje USA
Zakázať čínske výrobky na americkom trhu môže mať za následok odvetu z čínskeho trhu, varoval šéf spoločnosti Huawei. Ak by bol elektronický gigant vylúčený zo Spojených štátov, to isté sa môže stať americkým firmám v Číne. Informuje portál... Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | Marek Molnár


Hoci britská vláda už predtým označila spoločnosť Huawei za „vysoko rizikového dodávateľa“ kvôli obavám zo špionáže, Johnson začiatkom tohto roka schválil účasť spoločnosti v sieti s podporou britských spravodajských agentúr.

Toto rozhodnutie naštvalo predstaviteľov USA, ktorí varovali Spojené kráľovstvo, že im ukradne štátne tajomstvá. Prezident USA Donald Trump dokonca hrozil obmedzením prístupu Spojeného kráľovstva k spravodajským informáciám, ktoré sú zdieľané v spoločenstve Five Eyes. Napriek tlaku sa Londýn nakoniec rozhodol obmedziť podiel siete Huawei na 35 percent.

Spoločnosť Huawei opakovane odmietla obvinenia, že prijíma rozkazy od Pekingu, tvrdiac, že ​​USA sa ich snažia vytlačiť z medzinárodného trhu, aby všetci uprednostnili americké telekomunikácie od konkurencie.

Čína chce pomstiť Huawei. Pripravuje zoznam „nespoľahlivých firiem“
Čínske ministerstvo obchodu zostavuje zoznam nespoľahlivých subjektov, ktoré majú prijímať diskriminačné opatrenia. Pre viaceré americké firmy to znamená sťaženie podmienok alebo znemožnenie ich obchodovania v Číne. Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok


Johnsonov plán tiež čelil opozícii vo svojej krajine, pričom rastúci počet konzervatívnych poslancov zintenzívňoval nepriateľskejší postoj k Pekingu. Poslanci, ktorí prijali podobný postoj ako ich republikánski kolegovia z USA, obvinili čínsku vládu z pandémie Covid-19, zatiaľ čo vyzvali na úplné odstrihnutie spoločnosti Huawei z britskej siete.

V marci predstavil poslanec Tory Iain Duncan Smith pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorého cieľom bolo prinútiť Johnsona na vyzvanie vlády, aby do roku 2022 znížila trhový podiel spoločnosti vo Veľkej Británii na nulu.

Zatiaľ čo návrh neprešiel kvôli 13 hlasom, Smithov návrh bol podporený ďalšími 37 konzervatívnymi zákonodarcami, ktorí odvtedy pokračujú v tlaku proti akejkoľvek účasti čínskych telekomunikačných spoločností - zjavne s úspechom.

Japonsko vyvíja 6G siete, ktorých príchod sa očakáva okolo roku 2030
Vláda Japonska v utorok uviedla, že do leta vypracuje komplexnú stratégiu pre budúcu bezdrôtovú komunikačnú sieť 6G a zriadi komisiu, ktorá túto záležitosť koncom tohto mesiaca prediskutuje. Čítať ďalej
23 | 05 | 2020 | Mário Martinka