Vicepremiérka Remišová apeluje na dobrú vôľu sporiacich sa firiem Nexis Fibers a Chemes
22 | 05 | 2020 I SITA

Dohoda dvoch sporiacich sa humenských spoločností Chemes, a.s. a Nexis Fibers, a.s., následné obnovenie výroby v tejto spoločnosti a záchrana štyroch stoviek ohrozených pracovných miest, je snahou podpredsedníčky vlády SR pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej. Uviedla to na piatkovom brífingu po stretnutí s predstaviteľmi oboch firiem v Humennom.


Vicepremiérka pritom apelovala na dobrú vôľu obidvoch strán. „Samozrejme problémy sú veľké, ale hlavne v čase koronakrízy, keď ekonomika doslova padá na kolená, je povinnosťou obidvoch strán hľadať konkrétne riešenia. V čase krízy budeme ako štát bojovať o každé jedno pracovné miesto a keď bude treba osobne prídem do každého regiónu, aby som pomohla tieto problémy riešiť,“ uviedla Remišová s tým, že v súčasnosti obe strany rokujú o vzájomnej dohode, ku ktorej by mohlo prísť v najbližšom čase.

„Pevne veríme, že dodávky budú obnovené najneskôr od budúceho týždňa. Obnovenie dodávok je prvoradým predpokladom na to, aby ľudia o prácu neprišli. Je to životaschopná firma, ktorá vyrába a dokáže svoje výrobky predávať na zahraničných trhoch. Nie je dôvod, aby takýmto spôsobom takáto firma skončila,“ dodala vicepremiérka na margo spoločnosti Nexis Fibers, ktorá po odstavení od dodávok energií spoločnosťou Chemes, a.s. ako vlastníkom priemyselného parku, v ktorom sídli, nahlásila hromadné prepúšťanie všetkých takmer 400 zamestnancov spoločnosti.

George Soros varuje, že pandémia koronavírusu ohrozuje existenciu EÚ
Uvoľnenie pravidiel štátnej pomoci zvýhodňuje Nemecko a je mimoriadne neférové voči Taliansku, ktoré už predtým bolo pacientom Európy, tvrdí miliardár Soros. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | TASR


Ako doplnil predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský, ktorý v rokovaniach zastupuje štát ako mediátor, dohoda oboch strán o dodávkach energií, ich cenách a zmluvných objemoch by mohla byť podpísaná už v najbližších hodinách.

Aktuálne na formulácii znenia zmluvy podľa neho pracujú právnici. „Kým však nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič,“ upozornil Kremský a dodal: „Musíme mať trpezlivosť. Ale ja stále verím, že ešte dnes bude ten deň, keď sa nám to podarí podpísať. Aj keď sa nám to však dnes podarí, tak ešte bude veľa príležitostí, kde to môže stroskotať, kde môže jedna strana niečo nesplniť a druhá strana na to zareaguje. Ja som pripravený každý takýto problém riešiť,“ doplnil Kremský.

Úspech rokovaní sa podľa neho prejaví až vtedy, keď budú energie spustené, ľudia budú môcť prísť do práce a začne sa vyrábať. „Som však rád, že obe strany boli veľmi ústretové. Vidím ich záujem dohodnúť sa,“ skonštatoval Kremský. Ďalšie kolo rokovaní medzi oboma spoločnosťami je naplánované ešte počas piatkového popoludnia.

Majitelia fitnescentier plánujú zablokovať vjazd do Bratislavy
Majitelia fitnescentier sa rozhodli štrajkovať. V pondelok 25. mája ráno o 6.30 h chcú zablokovať vstup do hlavného mesta. Čítať ďalej
22 | 05 | 2020 | TASR