Zubári začínajú pracovať v štandardnom režime, chcú viac peňazí
21 | 05 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Zubní lekári tvrdia, že nechcú zvýšené náklady na ochranné pomôcky pred nákazou prenášať na pacienta, ale žiadajú ich od zdravotnej poisťovne. Ak zmluvu s poisťovňou nemajú, mali by ste sa o prípadnej vyššej platbe informovať.


Zubné ambulancie začínajú ošetrovať pacientov v štandardnom režime. Informovala o tom špecialistka externej komunikácie Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Lujza Hanová s tým, že sa budú dodržiavať prísne hygienické postupy. Celý dentálny tím bude používať ochranné prostriedky, dbať budú aj na zvýšenú dezinfekciu ambulancie, čakárne a všetkých priestorov. Cieľom je zabrániť zabrániť šíreniu nákazy z pacienta na zubného lekára a tým na ďalších pacientov následne ošetrovaných v ambulancii.

Pacient, aj akútny s bolesťou, sa na ošetrenie objedná telefonicky alebo e-mailom. Pri vstupe do zdravotníckeho zariadenia musí mať rúško. Personál zubnej ambulancie zároveň musí mať vždy prehľad, ktoré osoby v danom momente boli v čakárni. Ideálne je, ak je v čakárni iba jedna osoba. Pacient si pri vstupe do zariadenia dezinfikuje ruky dezinfekčným prípravkom s obsahom alkoholu. Pred samotným zubným vyšetrením sa pacientovi zmeria teplota, následne vyplní anamnestický dotazník.

Peňazí je tento rok výrazne menej a 13. dôchodky ani neboli v rozpočte, tvrdí Heger
"Nechcem sa nikoho dotknúť, ale musíme si povedať, že dôchodcovia sú skupina, ktorá tou koronakrízou nebola nijako zasiahnutá, a to je dobré,“ povedal minister financií Eduard Heger v súvislosti s debatou o ne/vyplatení 13.... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | SITA


Ak je podozrenie na ochorenie Covid-19, je ošetrujúci zubný lekár povinný poučiť pacienta a odoslať ho všeobecnému lekárovi pre dospelých alebo všeobecnému lekárovi pre deti a dorast, ktorí ďalej usmerňujú pacientov.

"Je si potrebné uvedomiť, že zubní lekári si musia zabezpečiť výkonné osobné ochranné pracovné pomôcky sami, za ktoré vynakladajú nemalé finančné prostriedky. Určite nie je zámerom zubných lekárov, v tejto mimoriadnej situácii, prenášať náklady spojené s pandémiou na pacienta," povedal prezident SKZL Igor Moravčík.

Komora preto požiadala zdravotné poisťovne o riešenie problematiky zvýšených nákladov v zubných ambulanciách. Dôležité podľa Moravčíka je, aby zdravotné poisťovne tieto oprávnené náklady zohľadnili v čo najkratšom čase tak, aby to malo čo najmenší dopad na pacienta.

Je čas zrušiť veľkovýkrmné farmy a zvyknúť si jesť menej mäsa
Mali by sme sa presunúť k odolnejšiemu a udržateľnejšiemu potravinovému systému, takému, ktorý neničí životy Čítať ďalej
21 | 05 | 2020 | Mário Martinka