Rezort obrany zverejnil utajenú zmluvu na vrtuľníky Blackhawk za stámilióny eur
21 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Vrtuľníky v celkovej hodnote 235 miliónov eur nakúpil v roku 2015 vtedajší minister obrany Martin Glváč. Zmluva však podliehala režimu utajenia, čo sa zmenilo až s nástupom nového vedenia rezortu. 


Ministerstvo v roku 2015 nakúpilo celkovo deväť vrtuľníkov typu Blackhawk. Vrtuľníky sú však bez výzbroje a slúžia tak iba na civilné účely, napriek tomu rezort obrany okolnosti nákupu utajil. Informáciu o zverejnení obsahu stámiliónových zmlúv priniesol portál Aktuality.


Okrem zmlúv však bol utajený aj proces obstarávania spolu s posudkami a štúdiami, ktoré mali potvrdzovať, že tento typ vrtuľníkov Slovensko skutočne potrebuje. Problematickou je aj informácia o súťaži na nákup strojov, ktorá na rezorte obrany bývala obmedzená prípadne žiadna.


Peňazí je tento rok výrazne menej a 13. dôchodky ani neboli v rozpočte, tvrdí Heger
"Nechcem sa nikoho dotknúť, ale musíme si povedať, že dôchodcovia sú skupina, ktorá tou koronakrízou nebola nijako zasiahnutá, a to je dobré,“ povedal minister financií Eduard Heger v súvislosti s debatou o ne/vyplatení 13.... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | SITA

Aktuality pripomínajú, že okrem vrtuľníkov, z ktorých každý stál 16,6 milióna dolárov, ministerstvo kúpilo aj 20 motorových turbín v cene jedného milióna za kus. Zmluva pritom počíta aj s náhradnými dielmi v hodnote 8 miliónov dolárov a rezervou na nepredvídané náklady vo výške troch miliónov.


Ďalšie desiatky miliónov sú určené na servis vrtuľníkov, ktoré v praxi plnia len triviálne civilné účely. Zo zmluvy však taktiež vyplýva, že Slovensko v roku 2015 nezaplatilo plnú sumu, ale len jej šestinu. Zvyšok doplatí v splátkach počas deviatich rokov, teda až v septembri 2024.   


Pellegrini: Matovič predvádza politický amaterizmus, čakal by som efektívne riadenie štátu
Podľa expremiéra Petra Pellegriniho (Smer) je ekonomická pomoc zo strany vlády najslabšia, najpomalšia a najkomplikovanejšia, ako len môže. Vláda podľa neho zlyháva aj v ochrane seniorov a správa sa k nim, ako by boli jej úhlavní nepriatelia,... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok