Venezuela zažalovala britskú banku, aby jej vrátila zlato
20 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Venezuelská centrálna banka podnikla právne kroky, ktoré prinútili britskú centrálnu banku (BOE) uvoľniť viac ako 1 miliardu dolárov v zlate držanú v pokladniach na boj proti Covid-19, informuje portál RT.


Vo výzve, ktorá bola predložená na londýnskom súde 14. mája, sa uvádza, že Venezuela potrebuje zlato späť na nákup zdravotníckych pomôcok, liekov a potravín, aby vyriešila „núdzový stav COVID-19“ v krajine, uvádza portál Reuters. Akonáhle Anglická banka zlato predá, prostriedky sa prevedú do Rozvojového programu OSN.

Zásoby zlata mnohých rozvojových krajín sú držané v trezoroch BOE, pričom venezuelské aktíva sú údajne vo výške približne 1,7 miliardy dolárov. Venezuela však nebola schopná získať svoj majetok skôr kvôli politickému tlaku zo strany USA, ktoré sa snažia zbaviť venezuelského prezidenta Nicolasa Madura.

Únik informácií z Pentagonu varuje pred „skutočnou možnosťou“ oživenia COVID-19
Ministerstvo obrany by sa malo pripraviť na pôsobenie v „globálne perzistentnom“ prostredí koronavírusu (COVID-19) bez účinnej vakcíny „najmenej do leta 2021“, píše sa v uniknutých záznamoch z Pentagonu. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka


V januári Anglická banka zamietla žiadosť Venezuely o vytiahnutie 1,2 miliardy dolárov v zlate. Bloomberg v tom čase informoval, že k zamietnutiu došlo po žiadosti vysokopostavených amerických úradníkov o pomoc pri odrezaní Madurovej vlády od jej zahraničných aktív.

Podľa údajov z univerzity Johna Hopkinsa mala Venezuela v stredu 618 pozitívnych prípadov na Covid-19 s 10 obeťami.

Španielska vláda spustí základný príjem. Peniaze rozdá státisícom chudobných
Základný príjem, ktorý zavádza ľavicová španielska vláda, má pomôcť až 100-tisícom domácností. Zákon má byť schválený do konca mája. O zmenách v španielskom systéme pomoci najchudobnejším informuje portál Aktuálně.cz s odvolaním sa na denník El... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok