V máji a júni sa nezamestnanosť na Slovensku ešte zvýši, upozorňuje analytička
20 | 05 | 2020 I SITA

 Májové a júnové čísla z trhu práce na Slovensku budú zrejme o dosť horšie ako aprílové a budeme svedkami rastúcej miery nezamestnanosti. Pre agentúru SITA to v reakcii na zvýšenie miery nezamestnanosti na Slovensku v apríli na 6,57 % uviedla analytička Poštovej banky Jana Glasová.


"K nárastu nezamestnanosti bude dochádzať v priemysle aj v sektore služieb. Očakávame, že nárast nezamestnanosti sa bude sústreďovať predovšetkým do druhého kvartálu a v treťom kvartáli by sa mala situácia začať upokojovať," tvrdí.

Ak sa podľa nej pandémiu podarí dostať pod kontrolu a nepríde jej druhá vlna, tak v druhom polroku by sa naša ekonomika mohla opäť prehupnúť do zelených čísiel a aj situácia na trhu práce by sa mohla začať zlepšovať. "K znižovaniu nezamestnanosti však bude dochádzať pomalšie, nakoľko trh práce zvykne reagovať na ekonomický vývoj s určitým časovým oneskorením," dodala analytička Poštovej banky.

Miera nezamestnanosti na Slovensku bola naposledy na úrovni 6,6 % v lete 2017, upozornila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. "Oproti marcu to predstavuje nárast takmer o 40-tisíc osôb, čo odráža dopad koronakrízy," uviedla pre agentúru SITA. O prácu podľa nej prišli ľudia nielen v službách a obchode, ale aj v priemysle a nezamestnaných pribudlo naprieč regiónmi.

Prenajímatelia obchodných priestorov a nájomcovia nesúhlasia so zákazom nedeľného predaja
V čase oslabenej ekonomiky pre pandémiu sa argumenty proti zákazu nedeľného predaja skôr posilnili. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | SITA


"Dopad vidieť v oblastiach silne zasiahnutých reštrikciami a slabším dopytom pre pandémiu a tiež často v takých pracovných pozíciach, pri ktorých práca z domu nie je možná," tvrdí. V máji a júni podľa nej môžeme ešte očakávať nárast v miere nezamestnanosti, aj keď pravdepodobne sa tempo rastu ku koncu kvartálu zmierni. "Celkovo v tomto roku očakávame vyššiu mieru nezamestnanosti ako pred pandémiou, vyplývajúcu zo zhoršenej ekonomickej situácie u nás aj v Európskej únii," dodala Muchová.

Analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák očakáva, že miera nezamestnanosti na Slovensku by mohla kulminovať v septembri, po evidencii čerstvých absolventov stredných škôl. "Podľa našich odhadov na úrovni okolo 9 až 10 percent," uviedol k očakávanému stropu miery nezamestnanosti. Následne by sa pod vplyvom zotavujúceho sa ekonomického rastu mohla nezamestnanosť začať veľmi pozvoľna znižovať.

"Recesia však zvyčajne zvyšuje i tlak na optimalizáciu a zefektívňovanie produkcie a vedie k zvýšeniu podielu rastu produktivity práce na ekonomickom raste," tvrdí analytik. Miera nezamestnanosti na Slovensku sa preto podľa Koršňáka na úroveň z konca minulého roka, keď bola pod piatimi percentami, pravdepodobne nedostane skôr ako za 4 až 5 rokov.

Budaj chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha
Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) chce, aby bola včela chráneným druhom živočícha. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | TASR


Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v apríli tohto roka stúpla o 1,38 percentuálneho bodu na 6,57 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci vyššia o 1,67 percentuálneho bodu. V tlačovej správe o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Úrady práce evidovali na konci štvrtého mesiaca tohto roka 180 756 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s marcom ide o nárast o 37 763 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, v apríli stúpol o 45 966 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na "péenke" alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 7,43 %. V porovnaní s marcom tohto roka išla nahor o 1,22 percentuálneho bodu, medziročne stúpla o 1,38 percentuálneho bodu.

Peňazí je tento rok výrazne menej a 13. dôchodky ani neboli v rozpočte, tvrdí Heger
"Nechcem sa nikoho dotknúť, ale musíme si povedať, že dôchodcovia sú skupina, ktorá tou koronakrízou nebola nijako zasiahnutá, a to je dobré,“ povedal minister financií Eduard Heger v súvislosti s debatou o ne/vyplatení 13.... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | SITA


Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval na konci apríla tohto roka 204 480 osôb. Medzimesačne išlo o nárast o 33 613 osôb, v porovnaní s aprílom minulého roka je to viac o 38 224 ľudí.

"Pohybuje sa to zhruba v takom rozsahu, ktorý bol predpokladaný aj naším ministerstvom, aj ministerstvom financií, aj Národnou bankou Slovenska. Robíme všetko pre to, aby sme najmä s väčšími zamestnávateľmi diskutovali o tom, ako im pomôcť, aby zostalo zachovaných čo najviac pracovných miest," povedal k aprílovému vývoju nezamestnanosti po stredajšom rokovaní vlády minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

V mnohých prípadoch sa to podľa neho rezortu práce aj darí. "Vzhľadom na to, že veľa našich firiem je závislých na poklese dopytu v zahraničí, musíme počítať s tým, že s týmto nárastom nezamestnanosti sa budeme musieť aj ďalej vyrovnávať," tvrdí.

Polícia obvinila v súvislosti s účelovými sobášmi päť Sloveniek
Vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii ÚHCP PPZ vzniesol obvinenie piatim ženám z východného Slovenska, ktoré sa mali za odmenu 4000 eur podieľať na uzatvorení účelových sobášov s cudzincami pochádzajúcimi z tretích krajín.... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | TASR