fbpx
HLAVNÝ DENNÍK
SLOVENSKO

Prevádzkovatelia hotelov a gastronomických zariadení nemôžu dostatočne využívať pomoc štátu

reštaurácia jedlo
Ilustračné foto: pixabay.com

Prevádzkovatelia hotelov a gastronomických zariadení nemôžu dostatočne využívať pomoc štátu v rámci opatrení proti koronavírusu. Časť z nich si ju nedokáže vôbec uplatniť pre nesplnenie podmienok, či udržanie počtu pracovníkov.

Upozornila na to v stredu Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) s tým, že hlavným dôvodom ďalších problémov sú stále platné reštrikcie, z tohto dôvodu klesajú dopyt a tržby, čo môže znamenať nové prepúšťanie. Pre prevádzky v cestovnom ruchu je po ich otvorení podľa asociácie mimoriadne dôležitá pomoc na ich reštart.

Podľa aktuálneho prieskumu asociácie za marec 20 % podnikov v gastronómii a hotelierstve nevyužilo žiaden z nástrojov tzv. prvej pomoci. „Z tých, čo tak urobili, nemalo podpísanú dohodu s príslušným úradom práce až 33 % zamestnávateľov a podnikov. Zamestnávatelia, ktorí nepožiadali v marci o žiadnu formu pomoci, uvádzajú ako hlavné dôvody to, že nespĺňajú podmienky stanovené pre čerpanie a záväzok udržania pracovných miest,“ povedal generálny manažér AHRS Marek Harbuľák.

Počas zatvorenia, resp. obmedzenia činnosti prevádzok v gastronómii a hotelierstve takmer 60 % zamestnávateľov znížilo počet zamestnancov v trvalom pracovnom vzťahu, hlavne kuchárov, čašníkov, chyžné a recepčné. „Práve títo pracovníci tvorili najväčšiu časť prepustených a zároveň tieto pozície patria k najpočetnejším v hotelierstve a gastronómii,“ uviedol Harbuľák. Prieskumu sa zúčastnilo 122 oslovených prevádzok v odvetví.

Kontroly na hraniciach sa predĺžia do 26. júna, možnosti vstupu do SR sa však rozšíria

SÚVISIACE

Používame cookies aby sme pre vás zabezpečili ten najlepší zážitok z našich webových stránok. OK Viac info