Pellegrini: Matovič predvádza politický amaterizmus, čakal by som efektívne riadenie štátu
20 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa expremiéra Petra Pellegriniho (Smer) je ekonomická pomoc zo strany vlády najslabšia, najpomalšia a najkomplikovanejšia, ako len môže. Vláda podľa neho zlyháva aj v ochrane seniorov a správa sa k nim, ako by boli jej úhlavní nepriatelia, hovorí Pellegrini.


V rozhovore pre denník Plus Jeden Deň expremiér hovorí o dvoch silných pilieroch pri ochrane ľudí pred koronavírusom. Jedným z nich je ochrana zdravia a druhým ochrana ekonomiky. Pri snahách o zabezpečenie ochrany ekonomiky podľa Pellegriniho vláda Igora Matoviča (OĽaNO) zlyháva.


„Znepokojuje ma, ako ekonomická pomoc mešká, aká je komplikovaná… Čakal by som efektívne riadenie štátu, delegovanie právomocí. Premiér a ministri hospodárstva a financií by mali prijímať rýchle opatrenia. Opak je však pravdou. Mrzí ma ten politický amaterizmus a vyslovene zlá správa politiky,“ vysvetľuje expremiér.


Podľa neho by vláda mala konať viac v prospech ľudí. To, že takýmto spôsobom nová vláda nekoná, ilustruje Pellegrini na jej prístupe k dôchodcom. „Správa sa k nim nedôstojne ako k malým deťom. Prikazuje, zakazuje, obmedzuje,“ doplnil s tým, že vláda zrejme z rozpočtu nevyčlení dostatok finančných prostriedkov na vyplácanie 13. dôchodkov.


Ministerstvo dopravy uvažuje o zrušení Dankových rekreačných poukazov
Programové vyhlásenie vlády (PVV) počíta s rušením alebo prehodnocovaním rekreačných poukazov, ktoré do života uviedol Andrej Danko. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok

Bývalý premiér okrem toho kritizuje aj samotné programové vyhlásenie vlády (PVV). „Je to program ako z iného sveta, kde svieti slnko a všetko je v poriadku. Mnohé opatrenia si vzájomne protirečia, niektoré sú iluzórne bez finančného krytia,“ hovorí v rozhovore pre Plus Jeden Deň.  


Pellegrini sa nevyhol ani komentáru ku vzťahu medzi premiérom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom. Podľa neho sa hádajú ako malé deti a robia si natruc pričom by naopak v krízovej situácii mali hľadať spoločné riešenia.


Čo sa týka vnútorných záležitostí v Smere, expremiér  sa podľa vlastných slov  pokúsi zabojovať o predsednícky post a bude sa uchádzať o podporu členskej základne strany. Na druhej strane však vníma ambície Roberta Fica, ktorý by chcel na poste predsedu strany zotrvať aj naďalej.


Podľa jeho vyjadrenia sa Smer aktuálne ocitol na križovatke. „Dlhoročné pôsobenie vo vláde a teraz v opozícii nás núti premýšľať ako ďalej,“ upresňuje Pellegrini. Na rozdiel od Fica by sa však chcel pokúsiť Smeru prinavrátiť dôveryhodnosť v očiach verejnosti.


Španielska vláda spustí základný príjem. Peniaze rozdá státisícom chudobných
Základný príjem, ktorý zavádza ľavicová španielska vláda, má pomôcť až 100-tisícom domácností. Zákon má byť schválený do konca mája. O zmenách v španielskom systéme pomoci najchudobnejším informuje portál Aktuálně.cz s odvolaním sa na denník El... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok