Ministerstvo dopravy uvažuje o zrušení Dankových rekreačných poukazov
20 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Programové vyhlásenie vlády (PVV) počíta s rušením alebo prehodnocovaním rekreačných poukazov, ktoré do života uviedol Andrej Danko. 


Ministerstvo dopravy aktuálne rokuje o nastavení a možných obdobách rekreačných poukazov. S návrhom hovoriacim o tom, ako môžu poukazy v najbližšej budúcnosti vyzerať, vyrukuje vláda v najbližších dňoch. O možných zmenách scenárov v tejto oblasti informuje Týždenník Trend.


„Vláda sa bude usilovať o stimuláciu dopytu po domácom cestovnom ruchu prostredníctvom zavedeného príspevku na rekreáciu, pričom prehodnotí mechanizmus fungovania tohto nástroja tak, aby bol efektívne nápomocný pri reštarte cestovného ruchu po skončení pandémie,“ píše sa v PVV.


Prezidentka vymenovala Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu SR
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vymenovala v stredu sudcu Jána Šikutu za predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR. Šikutu ako kandidáta na predsedu NS zvolila Súdna rada SR minulý týždeň. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | TASR

Napriek tomu, že podľa viacerých názorov môžu byť rekreačné poukazy v čase krízy nápomocné,  vláda uvažuje o zmene legislatívy. Podľa prezidenta Zväzu cestovného ruchu (ZCR) Mareka Harbuľáka zaznamenalo zavedenie týcht poukazov pre Slovensko medziročný nárast domácich návštevníkov o 18,5 percenta. 


„Rušiť tento nástroj v tejto chvíli by bol posledný klinec do rakvy pre všetkých, čo v cestovnom ruchu podnikajú. Pozrime sa na okolité krajiny ako Česko, Poľsko, ale aj Rakúsko, ktoré zavádzajú podobné opatrenia, resp. podporu na dopyt po domácom cestovnom ruchu ešte zvyšujú,“ hovorí pre Trend Harbuľák.


Na druhej strane sa však ozývajú aj hlasy kritikov, ktorí tvrdia, že doterajší spôsob financovania poukazov zaťažuje najmä zamestnávateľov. Po prehodnotení súčasného systému by moholštát odbremeniť podnikateľov od finančnej záťaže, spojenej s dotovaním poukazov a po novom by tak mohol na poukazy prispievať už len samotný štát..


Otázne však zostáva z akého zdroja získa štát finančné prostriedky, ktoré búdú určené na financovanie rekreačných poukazov. Štát budú podľa Trendu totiž v najbližšej dobe trápiť najmä problémy, ktoré sú spojené s negatívnymi následkami koronakrízy.


Španielska vláda spustí základný príjem. Peniaze rozdá státisícom chudobných
Základný príjem, ktorý zavádza ľavicová španielska vláda, má pomôcť až 100-tisícom domácností. Zákon má byť schválený do konca mája. O zmenách v španielskom systéme pomoci najchudobnejším informuje portál Aktuálně.cz s odvolaním sa na denník El... Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok