Dystopické a znepokojujúce: Technologická cenzúra spája vedcov s konšpirátormi
20 | 05 | 2020 I Mário Martinka

YouTube sa postavil do pozície svetového policajta pri šírení informácií o Covid-19. Snaži sa umlčať hlasy vysoko rešpektovaných odborníkov. To má pre nás všetkých nebezpečné následky, pretože skepticizmus a kladenie otázok nás približujú bližšie k pravde.


Pokiaľ ide o YouTube, vpasoval sa do role rozhodcu ktorý určí, čo sa môže a nemôže povedať o boji proti hrozbe, ktorú predstavuje koronavírus. Názory disidentov nesmú byť na jej kanáloch viditeľné ani počuteľné. Preto sa rozhodol vypnúť každého, kto sa odváži spochybniť múdrosť súčasných karanténnych opatrení, píše rt.com

Cenzorický prístup služby YouTube sa neobmedzuje iba na sledovanie konšpiračných teoretikov a podvodníkov. Nedávno odstránil diskusiu uznávaného epidemiológa Dr Knuta M. Wittkowského o tom, ako chápať pandémiu Covid-19 a ako na ňu reagovať. Toto populárne video, ktoré si pozrelo 1,5 milióna ľudí, bolo jedným z mála zdrojov, ktoré poskytli seriózny vedecký pohľad na oficiálny konsenzus.

Wittkowski je známy vedec a akademik, ktorý je už 20 rokov vedúcim biostatistiky, epidemiológie a výskumného dizajnu v Centre klinickej a translačnej vedy na Rockefellerovej univerzity v New Yorku. Bohužiaľ, jeho vedecká kredibilita sa neráta ak ide o napadnutie konsenzu o Covid-19. V očiach YouTubu sa dopustil neodpustiteľného hriechu, keď kritizoval oficiálne rady, ako sa vysporiadať s pandémiou.

Vypnutie ekonomiky koronavírusom - provokácia celosvetového rozsahu (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Iveta Machová


Spoločnosti Big Tech sú úplne otvorené, pokiaľ ide o ich právo na kontrolu debaty, ktorá obklopuje politiku súvisiacu s Covid-19. Keď generálna riaditeľka YouTube, Susan Wojcicki povedala novinárovi, že z jej platformy bude odstránené všetko, čo je v rozpore s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie, vytvorila obraz niekoho, kto má posvätnú autoritu na úrovni Boha.

Dôsledky, ktoré prinášajú digitálni cenzori, spočívajú v tom, že o vedeckých a politických usmerneniach, ako reagovať na koronavírus, sa nedá diskutovať. Z ich pohľadu si Wittkowski nezaslúži byť vypočutý, hoci jeho myšlienky dávajú logiku miliónom ľudí na celom svete. Mnohé názory Wittkowského o tom, ako riadiť Covid-19, sa nachádzajú aj u švédskych zákonodarcov. Znamená to, že YouTube je presvedčený o tom, že niektoré výroky švédskych úradníkov verejného zdravotníctva by sa mali cenzurovať, aby sa zabránilo zavádzaniu tých v angloamerickom svete?

Práve v globálnej núdzi môžu mať pokusy o uzatváranie diskusií škodlivé následky. Namiesto toho, aby pozvala a privítala širokú škálu názorov, vláda Spojeného kráľovstva bola ovplyvnená ohromujúcou projekciou jednej osoby: Neila Fergusona. Jeho model varoval pred ohromujúcim množstvom možných úmrtí. Našťastie teraz vieme, že jeho model bol zásadne chybný. Práve nedostatok diskusie o jeho chybných radách dostal tvorcov politiky do takej situácie, v ktorej prijali zle vypracované reakcie.

Dva mesiace s koronavírusom odhalili pravú tvár WHO (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Iveta Machová


Cenzúra protichodného názoru vždy poškodzuje verejný život. Účinky cenzúry sú obzvlášť zákerné v súvislosti so spormi v oblasti vedy. Skepticizmus a kladenie otázok je neoddeliteľnou súčasťou vedeckého pokroku. Táto pozícia bola uznaná pred storočiami, v čase keď bola založená jedna z najstarších a najuznávanejších vedeckých inštitúcií v Británii, Kráľovská spoločnosť, s mottom „Nullius in verba“ - to znamená „Na slovo nikto“.

Rada, ktorú nám toto vyhlásenia poskytuje, je jasná: znalosť materiálneho sveta by sa mala zakladať skôr na dôkazoch než na autorite. Bez neustáleho spochybňovania stráca veda svoju vitalitu a mení sa na dogmu.

Vedci majú možnosť vyskúšať si svoje nápady a ďalej ich rozvíjať prostredníctvom reakcie na kritikov. Otvorenosť k diskusii je nevyhnutná v takej dynamickej situácii, v akej sa nachádzame dnes, keď neustále sa vyvíjajúca trajektória pandémie núti vedcov k prehodnocovaniu ich nápadov na základe najnovších dát. Zastavenie menšinových názorov na epidemiológiu vážne podkopáva vedecké hľadanie pochopenia fungovania Covid-19.

Požiadavka YouTubu na nespochybniteľné podriadenie sa oficiálnym pravidlám tiež znižuje schopnosť bežných ľudí učiť sa o pandémii. Predpokladá sa, že ľuďom nemožno veriť, že sa dokážu nestranne zaoberať s nesúhlasnými názormi. Táto pozícia nás zbavuje možnosti vystaviť sa otázkam, ktoré položili ľudia ako Wittkowski. Tým, že nám YouTube neumožňuje, aby sme sa rozhodli či budeme alebo nebudeme akceptovať argumenty, ktoré priniesli disidentskí vedci, znižuje status divákov na úroveň detí. A takáto cenzúra nielenže porušuje naše právo dospieť k vlastnému záveru, ale uráža aj našu inteligenciu.

Pôvodne šokujúce knihy, ktoré sa ukázali prorockými (Anton Kovalenko)
Komentár Antona Kovalenka (Life.ru) Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD