Čína hrozí „nemierovými opatreniami“, ak by WHO prijala Taiwan za svojho člena
20 | 05 | 2020 I

Čínske štátne noviny Global Times v stredu varovali, že ak bude tlak na Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), aby prijala Taiwan za člena úspešný, Komunistická strana bude prinútená vyriešiť taiwanskú otázku raz a navždy „nemierovými prostriedkami“.  


Global Times varujú pred potenciálnym násilím a píšu že Čínsky ľud čoraz viac podporuje inváziu na Taiwan. 

Taiwan je samostatným suverénnym štátom pri pobreží Číny. Čínska Komunistická strana však považuje ostrov za svoju odpadlícku provinciu, a to aj napriek tomu, že Peking nikdy v histórii Taiwanu nevládol.

Taiwan je v súčasnosti demokraciou s dlhou históriou slobodných volieb a funkčných štátnych inštitúcií, ako je zákonodarný orgán, armáda a rozsiahla infraštruktúra v oblasti vzdelávania a zdravotnej starostlivosti. Napriek svojmu štatútu nezávislej krajiny, WHO na tlak Číny jeho suverenitu neuznáva.

Prečo ruská opozícia klame o údajnom podhodnotení úmrtnosti na koronavírus (Iľja Uchov)
Komentár Iľju Uchova (Life.ru.) Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


WHO pozývala Taiwan na svoje každoročné zasadnutie Svetového zdravotníckeho zhromaždenia a to až do roku 2016, kedy pozvanie zastavila Čína. Stalo sa tak potom, ako taiwanský prezident Tsai Ing-wen spochybnil nezákonné pokusy Pekingu, ovládať väčšinu oblasti Juhočínskeho mora.

Na WHO sa v súčasnosti množia požiadavky ukončiť túto blokačnú politiku a pozvať Taiwan na Svetové zhromaždenie zdravotníckej organizácie už tento týždeň, a to aj vzhľadom na skutočnosť, že Taiwan takmer úplne odolal pandémii koronavírusu. Taiwan za posledný mesiac nezaznamenal ani jeden nový prípad.

Taiwan už skôr protestoval, že WHO ignorovala varovania ich vlády, keď ich ešte v decembri informovali o  nákazlivej chorobe, ktorá sa prenáša z človeka na človeka v Číne. V reakcii na tieto výzvy podľa Global Times hrozila v oblasti eskalácia napätia s Čínou.

„Dôvod, prečo Čína pevne zakazuje separatistickým taiwanským predstaviteľom zúčastňovať sa na Svetovom zdravotníckom zhromaždení (WHA) ako pozorovateľovi je ten, že takýto predstaviteľ by narušil princíp jednej Číny“, píše Global Times, „a bez ohľadu na to, ako americkí politici a ich spojenci využívajú túto otázku na podporu separatizmu na Taiwane, jediným dôsledkom, ktorý môže nastať je, že kontinent [Čína], zvažuje ukončenie tejto nezmyselnej hry tým, že raz a navždy vyrieši taiwanskú otázku ne-mierovými prostriedkami“.

Nezmyselné sankcie voči Rusku je potrebné zrušiť (Dmitrij Sedov)
Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Iveta Machová


„Princíp jednej Číny“ je čínsky termín pre presvedčenie, že Taiwan je čínskou provinciou. „Politika jednej Číny“ je diplomatický termín pre pravidlo, podľa ktorého môže štát udržiavať diplomatické vzťahy s Taipei alebo Pekingom, ale nie s oboma.

Hrozba „nemierovými prostriedkami“ je najnovšou zo série čoraz ostrejších vyjadrení, ktoré používa Čínska Komunistická strana proti Taiwanu, ako aj iným regiónom, ktoré sa usilujú oslobodiť od jej vplyvu, ako sú Tibet a Šin-jiang, alebo východný Turkmenistan. V októbri prezident Ši Tin-ping osobne varoval, že akýkoľvek pokus taiwanských predstaviteľov správať sa ako suverénny štát by viedol k „ich rozbitiu na prach“.

Taiwanská vláda požaduje svoje právoplatné miesto vo WHO už celé roky. Teraz ich hlasy ale zaznievajú silnejšie, obzvlášť po ich úspešnej reakcii na pandémiu, ktorá ukázala, že sa na Taiwan dá spoľahnúť ako na prípadného člena tejto organizácie. Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí v apríli protestovalo, že WHO odmietlo 70 percent ich žiadostí o stretnutia týkajúce sa ohniska nákazy.

Taiwan poslal WHO v decembri správu, ktorá upozorňovala na to, že zistili nové respiračné ochorenie a začali izolovať pacientov, čo naznačuje nákazlivé ochorenie. O mesiac neskôr, WHO tvrdila, že nový koronavírus nie je prenosný z človeka na človeka.

Únik informácií z Pentagonu varuje pred „skutočnou možnosťou“ oživenia COVID-19
Ministerstvo obrany by sa malo pripraviť na pôsobenie v „globálne perzistentnom“ prostredí koronavírusu (COVID-19) bez účinnej vakcíny „najmenej do leta 2021“, píše sa v uniknutých záznamoch z Pentagonu. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Nemecké noviny Der Spiegel tento víkend uverejnili správu, v ktorej uviedli, že Ši Tin-ping osobne požiadal generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanom Ghebreyesusa, ktorý nie je ani lekárom, aby utajil pred verejnosťou skutočnosť, že vírus bol nákazlivý a oddialil oznámenie pandémie. Tedros reagoval na kritiku svojho zaobchádzania s Taiwanom tvrdením, že Taipei proti nemu spustil kampaň rasových útokov.

Narastá počet členských štátov WHO, ktoré požadujú, aby Tedros pozval Taiwan na Svetové zdravotnícke zhromaždenie. Okrem 13 členských štátov, ktoré uznávajú Taiwan ako štát, sa pridali aj USA, Japonsko, Austrália a Nový Zéland.

WHO na tieto žiadosti ale odpovedala nepravdivým tvrdením, že Tedros nemá právomoc pozvať Taiwan ako pozorovateľa, na stretnutie ktoré sa uskutoční  tento rok virtuálne kvôli pandémii. "V skutočnosti má generálny riaditeľ WHO diskrečnú právomoc pozvať pozorovateľov na Svetové zdravotnícke zhromaždenie“, uviedla hovorkyňa taiwanského ministerstva zahraničných vecí Joanne Ou novinárom tento týždeň.

Putin by mohol útočiť a Čína by mohla dominovať
V dôsledku rastúceho tlaku na ukončenie koronavírusových opatrení, poradcovia „zahraničnej politiky“ radia britským predstaviteľom, aby sa pripravili na čínsku hegemóniu alebo na ruskú inváziu. Riešenie vidia iba vo väčšom vplyve amerického... Čítať ďalej
19 | 05 | 2020 | Mário Martinka