Rusko musí byť schopné dvojitého úderu pri podozrení z jadrového ohrozenia, tvrdí expert
17 | 05 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Plukovník v zálohe a vojenský expert Alexander Žilin navrhol schému ruských opatrení v prípade nasadenia amerických jadrových síl v Poľsku. Uviedol portál Tsargrad.tv.


Moskva by podľa Žilina mala v takom prípade zúčastnených varovať, že pri najmenšom podozrení, že sú nainštalované raketové systémy pripravené útočiť na Rusko, zasadí sama dvojitý úder. Preventívny a zároveň smrtiaci pre krajiny, v ktorých sa komplexy nachádzajú. A súčasne na veliteľstvo, ktoré vydalo pôvodný rozkaz. Teda USA.


Pripomeňme, že veľvyslankyňa USA v Poľsku Georgette Mosbacherová pred časom navrhla presun amerických jadrových zbraní z Nemecka do Poľska. Navrhla to v súvislosti s možnosťou, že Berlín odmietne americké rakety na nemeckom území.


V takom prípade však nové umiestnenie amerických jadrových síl bude pre Rusko predstavovať bezprostrednú hrozbu. Žilin upozornil, že „rozmiestnenie amerických útočných zbraní v Poľsku a ďalších krajinách východnej Európy je viac než pravdepodobné“.


Hackeri hrozia zverejnením dokumentov o Trumpovi, žiadajú výkupné
Skupina pri svojich útokoch využíva škodlivý vydieračský program, za pomoci ktorého šifruje dáta v cudzích počítačových systémoch. Čítať ďalej
17 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Za takých okolností by boli americké útočné zbrane namierené proti Rusku pod krytím iných krajín. Ruské strategické jadrové sily tak nebudú nútené zameriavať sa len na USA, ale i na „územia iných krajín“.


Zároveň Žilin pripomenul, že USA už má vo východnej Európe, konkrétne v Rumunsku, svoje zariadenia. Tie už teraz môžu okrem protivzdušnej obrany vykonať aj jadrový útok. „Čas doletu je pre Rusko v tomto prípade doslova nadkritický,“ upozornil vojenský expert.


Žilin preto navrhol schému opatrení Ruska v prípade rozmiestnenia amerických jadrových síl v Poľsku. Hovorí o dvojitom útoku Ruska pri najmenšom podozrení z pokusu o ohrozenie ruského územia. Mal by byť smrtiaci pre tie štáty, v ktorých sa komplexy nachádzajú. A zároveň pre ústredie, ktoré vydalo rozkaz pre rozmiestnenie a zameranie ruských cieľov. Teda USA.


„Rusko musí jasne povedať, že nie ono sa priblížilo k bloku NATO. Ale NATO sa priblížilo k ruským hraniciam. Preto musí Rusko zmeniť vojenskú doktrínu. Už nemáme čas čakať, kým na nás zaútočia. Pri najmenšom podozrení, že komplexy vo východnej Európe sú pripravené na útok proti Rusku, musíme zaútočiť prví,“ zdôraznil Žilin.


Trump oznámil, že USA vyvinú rýchlejšiu raketu, než majú Rusko a Čína
Prezident USA Donald Trump v piatok vyhlásil, že dal povolenie na vývoj novej nadzvukovej rakety, ktorá bude rýchlejšia než čokoľvek, čo vlastnia Rusko a Čína. Je to ďalší znak, že sa obnovili preteky v zbrojení, napísala tlačová agentúra... Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | TASR