Hlásenia podozrení na nežiaduce účinky liekov medziročne poklesli
16 | 05 | 2020 I TASR

Vlani zdravotnícki pracovníci a pacienti nahlásili spolu 1128 podozrení na nežiaduce účinky liekov. Medziročne ide o štvorpercentný pokles. Na svojom webe o tom v materiáli "Liekové riziko" informuje Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).


Ústav poukázal na to, že držitelia rozhodnutia o registrácii lieku zaslali v roku 2019 priamo do európskej databázy spolu 1864 hlásení podozrení na nežiaduce účinky liekov, z toho bolo 871 závažných a 993 nezávažných hlásení.

"Oproti predchádzajúcim rokom sme zaznamenali nárast v počte spontánnych hlásení, ktoré boli doručené na ŠÚKL najmä zo strany lekárnikov a pacientov. Po sčítaní týchto hlásení s firemnými hláseniami však evidujeme medziročný pokles o štyri percentá," uviedli tvorcovia materiálu.

Doplnili, že posledné dva roky zaznamenali nárast nezávažných hlásení od farmaceutických spoločností. Najčastejším kritériom závažnosti bola práve hospitalizácia alebo jej predĺženie z dôvodu nežiaduceho účinku. Sedem percent, teda 84 hlásení, sa týkalo podozrenia na nežiaduce účinky v súvislosti s očkovaním, pričom 16 hlásení bolo závažných a 68 nezávažných.

Trump oznámil, že USA vyvinú rýchlejšiu raketu, než majú Rusko a Čína
Prezident USA Donald Trump v piatok vyhlásil, že dal povolenie na vývoj novej nadzvukovej rakety, ktorá bude rýchlejšia než čokoľvek, čo vlastnia Rusko a Čína. Je to ďalší znak, že sa obnovili preteky v zbrojení, napísala tlačová agentúra... Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | TASR


Analýza tiež ukázala, že nežiaduce účinky hlásili viac ženy, a to v 681 prípadoch. Muži ich nahlásili v 376 prípadoch a pri 71 hláseniach nebolo udané pohlavie. Podľa veku pacientov dominovali najmä dospelí vo veku od 19 do 65 rokov.

Najviac hlásení bolo zaslaných od lekárov z interného a dermatovenerologického oddelenia Univerzitnej nemocnice Bratislava a z iných dermatovenerologických ambulancií v Bratislave a Košiciach. "Hlásenia od internistov sa na prvú priečku opäť dostali po dvoch rokoch, keď tento post patril dermatológom," uviedol ŠÚKL s tým, že vyzdvihol nárast v počte hlásení najmä od lekárnikov z verejných i nemocničných lekární i klinických farmaceutov.

V analýze najčastejšieho liečiva, na ktoré bolo zaslaných najviac hlásení, dominovalo liečivo ciprofloxacín. Analýza ukázala, že najviac nežiaducich reakcií, ktoré sa vyskytli u pacienta, sa prejavili na koži, spôsobili poruchu tráviaceho traktu alebo vznikli v mieste podania. Najčastejšími prejavmi boli vyrážky, hnačka, svrbenie kože, nevoľnosť, vracanie.

Šéfom zboru poradcov premiéra je Ščasný, tím ešte nie je kompletný
Šéfom zboru poradcov premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) je Ľubomír Ščasný. Pre TASR to uviedli z tlačového a informačného odboru Úradu vlády (ÚV) SR. Čítať ďalej
16 | 05 | 2020 | TASR