Za krvavé útoky na pôrodnicu Američania obvinili Islamský štát
15 | 05 | 2020 I TASR

Najmenej 24 osôb, vrátane novorodencov, matiek a zdravotných sestier, zahynulo v utorok počas útoku ozbrojencov na pôrodnicu v prevažne šiitskej štvrti Kábulu.


Spojené štáty obvinili vo štvrtok extrémistickú skupinu Islamský štát (IS) zo zodpovednosti za utorkové krvavé útoky na pôrodnicu a na účastníkov pohrebu v Afganistane, pri ktorých celkovo zahynulo viac než 50 ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Americký splnomocnenec pre mierový proces v Afganistane Zalmay Khalilzad na Twitteri napísal, že Washington dospel k záveru, že za "otrasnými útokmi" na pôrodnicu v Kábule a pohrebnú ceremóniu v provincii Nangarhár stojí Islamský štát.

"IS dáva prednosť práve takýmto typom otrasných útokov na civilistov a predstavuje (preto) hrozbu pre Afganistan aj pre zvyšok sveta," uviedol splnomocnenec.

Najmenej 24 osôb, vrátane novorodencov, matiek a zdravotných sestier, zahynulo v utorok počas útoku ozbrojencov na pôrodnicu v prevažne šiitskej štvrti Kábulu. Ďalších najmenej 32 osôb zomrelo v ten istý deň po tom, ako sa samovražedný atentátnik odpálil počas pohrebu v provincii Nangarhár.

Varovanie: Európu zasiahne smrtiaca druhá vlna pandémie už „túto zimu“
Európa by sa mala pripraviť na druhú smrteľnú vlnu koronavírusu, ktorá príde už túto zimu, varoval vedúci predstaviteľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Mário Martinka