Ministerstvo školstva zriadilo expertný tím zameraný na riešenie problémov vzdelávania národnostných menšín
15 | 05 | 2020 I SITA

Ministerstvo školstva vytvorilo expertný tím, ktorý sa zameria na riešenie problémov zanedbávania vzdelávania národnostných menšín a etnických skupín, najmä rómskych detí. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.


Podotkol, že tím zriadila štátna tajomníčka MŠVVaŠ Monika Filipová (SaS), ktorej kľúčovou prioritou je začatie akčného plánu v prípade inkluzívneho vzdelávania a predchádzania segregácie. Súčasné vedenie ministerstva školstva sa musí vysporiadať s právnym konaním Európskej komisie voči Slovenskej republike pre podozrenie z porušenia smernice o rasovej rovnosti.

Ako poznamenala Filipová, rezort si je vedomý potreby zmeny a skutočného riešenia zanedbávanej problematiky vzdelávania národnostných menšín a etnických skupín, najmä u rómskych detí.

„Aj z toho dôvodu som sa rozhodla zostaviť na ministerstve expertný tím, s ktorým intenzívne pracujeme na príprave adekvátnych a realizovateľných opatrení,“ priblížila. Dodala, že nezanedbateľnou súčasťou ich práce je aj komunikácia s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Stálym zastúpením SR pri Európskej únii, splnomocnenkyňou vlády pre rómske komunity či verejnou ochrankyňou práv.

Dva mesiace s koronavírusom odhalili pravú tvár WHO (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Iveta Machová


Štátna tajomníčka uviedla, že bolo potrebné vyslať pozitívny signál o tom, že Slovensko chce komunikovať a spolupracovať aj so zástupcami Európskej komisie (EK). Rozhovor s generálnou riaditeľkou sekcie spravodlivosti a spotrebiteľov EK Sallou Saastamoinen bol preto podľa nej viac ako žiaduci.

„Problémy v oblasti riešenia podozrení z diskriminácie založenej na etnickom pôvode, pokiaľ ide o vzdelávanie rómskych detí, som riešila aj so zástupcami českej a maďarskej vlády. Práve spoločný postoj k tejto téme môže byť kľúčovým nástrojom k úspechu, ako vystúpiť zo začarovaného kruhu vzájomného vylučovania,“ uzavrela.

Európska komisia v októbri 2019 zverejnila odôvodnené stanovisko, v ktorom žiadala, aby boli dodržiavané smernice Európskej únie týkajúce sa rasovej rovnosti. Komisia sa odvolávala na smernicu Európskej únie o rasovej rovnosti, ktorá zakazuje rasovú či etnickú diskrimináciu vo viacerých oblastiach života vrátane vzdelávania.

Osobu nakazenú koronavírusom vzali do väzenia
Dôvodom väzby neznámeho páchateľa je obava zo šírenia nákazy koronavírusom. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | TASR


„Na Slovensku je však neprimeraný podiel rómskych detí umiestňovaný do špeciálnych škôl alebo tried pre deti s mentálnym postihnutím a v hlavnom vzdelávacom prúde taktiež dochádza rôznymi spôsobmi k marginalizácii rómskych detí ich umiestňovaním do výhradne rómskych tried alebo škôl,“ uviedla Európska komisia.

Slovensko bolo v roku 2015 formálne vyzvané k plneniu týchto opatrení, avšak uskutočnené kroky podľa komisie nepostačovali na vyriešenie uvedených problémov. Slovensko má dva mesiace na to, aby reagovalo a prijalo vhodné príslušné opatrenia, inak môže komisia rozhodnúť o posunutí celého prípadu Súdnemu dvoru Európskej únie. Ministerstvo školstva stanovisko obdržalo začiatkom novembra 2019.

Kolíková proti Matovičovi: Lipšic by nemal byť generálny prokurátor
Dôvod, prečo si napríklad OĽaNO na čele s Igorom Matovičom vztiahli možnosť kandidovania iných profesií aj na post generálneho prokurátora, nechcela ministerka spravodlivosti Mária Kolíková komentovať, je však podľa nej nesprávny. Čítať ďalej
15 | 05 | 2020 | Peter Haluza