Globálny dopyt po energiách opäť klesne, ak sa koronavírus vráti
15 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Druhá vlna Covid-19 je najväčším rizikom pre energetický trh, varovala Medzinárodná energetická agentúra (IEA). Agentúa zvýšila vyhliadky na dopyt po rope, ktorá tento rok zaznamenala rekordný pokles, informuje portál RT.


Vo svojej kľúčovej mesačnej správe IEA uviedla, že očakáva pokles svetového dopytu po rope o 8,6 milióna barelov za deň (bpd). To je približne o 700 000 bpd viac, ako uviedla IEA vo svojej predchádzajúcej správe.

„Zostávajú veľké pochybnosti. Najväčšou je, či vlády môžu zmierniť opatrenia bez toho, aby došlo k opätovnému rozšíreniu Covid-19,“ uvádza sa v správe.

IEA uviedla, že zmiernenie obmedzení súvisiacich s Covid-19 pomáha dopytu na trhoch s energiou. Dodala, že to, či sa hlavní výrobcovia ropy budú držať svojich záväzkov podľa dohody OPEC+, bude mať tiež zásadný vplyv na budúcnosť trhu s energiou.

Akciový trh v USA klesol, šéf Fed-u varoval pred dlhšou recesiou
Strácali najmä energetické firmy, banky a iné spoločnosti v odvetviach, ktoré sú najviac závislé na hospodárskom raste. Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | SITA


Keďže je dopyt po rope tento rok ešte stále nízky, výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol stále pochybuje o tom, že oznámené zníženie produkcie veľkých arabských výrobcov v Perzskom zálive bude stačiť na vyváženie svetových trhov, pretože Covid-19 vážne ochromuje dopyt.

„Som rád, že Saudská Arábia, Emiráty a Kuvajt - popri svojich súčasných záväzkoch - budú teraz znižovať produkciu, ale myslím si, že to nestačí,“ uviedol pre novinárov.

Očakávania IEA sú stále optimistickejšie ako očakávania Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Podľa predpovedí OPEC sa denný globálny dopyt po rope v roku 2020 zníži až o 9,07 milióna barelov, čo je výrazne hlbší pokles oproti predchádzajúcej predpovedi 6,85 milióna barelov.

EÚ môže kvôli Nemecku prísť o stovky miliárd, Brusel chce krajinu žalovať
Nemecko nesúhlasí s plánom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá chce na pomoc v boji s koronakrízou krajinám eurozóny poslať 750 miliárd eur. Nemci totiž odmietajú „tlačenie peňazí“. Spor tak napokon môže skončiť žalobou zo strany... Čítať ďalej
14 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok