USA naliehajú na Izrael, aby neuzatváral dohodu na vybudovanie továrne s čínskou firmou
13 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Washington požiadal Izrael, aby prehodnotil potenciálne partnerstvo s čínskou firmou pri vytváraní novej továrne, pričom minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo dnes kvôli tomu odletel do Tel Avivu, informuje portál RT.


Hutchison Water International, ktorá je vo vlastníctve holdingovej spoločnosti so sídlom v Hongkongu, je jednou z dvoch spoločností, ktoré súťažia v tendri na výstavbu zariadenia, ktoré je známe ako Sorek 2.

Zmluva má hodnotu 1,5 miliardy dolárov a víťaz bude tiež poverený prevádzkovaním závodu po dobu 25 rokov. Podľa izraelskej televízie Washington vyvíjal tlak na izraelskú vládu, aby prehodnotila potenciálnu dohodu.

Očakáva sa, že Pompeo, ktorý v stredu odletel do Tel Avivu, začne rokovať o projekte s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Dvojica by mala prediskutovať aj izraelské plány na pripojenie k častiam Západného brehu Jordánu, ako aj otázky týkajúce sa Iránu.

Putin ohlásil ukončenie zatvorenia ekonomiky
Všetky priemyselné závody a staveniská v Moskve môžu obnoviť výrobu od utorka a podľa Putina ďalšie regióny môžu nasledovať tento príklad. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | SITA


Washington celé mesiace nalieha na svojich spojencov, aby prerušili obchodné vzťahy s čínskymi firmami, pričom argumentujú tým, že takéto partnerstvá podkopávajú bezpečnosť a strategickú infraštruktúru.

Pompeo toto úsilie ešte zdvojnásobil uprostred prebiehajúcej pandémie Covid-19 a tvrdil, že Peking musí niesť zodpovednosť za údajné rozšírenie vírusu do sveta. Čínska vláda tieto obvinenia označila za smiešne a jeho samotného najvyššieho amerického diplomata nazvala vodcom „klaunskej show“, ktorá má podľa Číny  za cieľ odpútať pozornosť od neefektívneho riešenia koronakrízy vo Washingtone.

Trump zahájil útok na Obamu ako na najväčšieho politického zločinca
Prezident Donald Trump začal útok na svojho predchodcu Baracka Obamu. Požaduje rýchle vyšetrovanie jeho činnosti, ale u republikánskych senátorov s touto ideou nepochodil, informuje portál Novinky.cz. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Timotej Dudka