Opätovné otvorenie USA by mohlo spôsobiť prepuknutie choroby, ktorú „možno nebudeme schopní ovládať“
13 | 05 | 2020 I Mário Martinka

Anthony Fauci, najvyšší vládny odborník v oblasti verejného zdravia, varoval v utorok Senát USA, že oficiálny počet obetí koronavírusu v USA je podceňovaný a že „dôsledky by mohli byť skutočne vážne“, ak Amerika príliš prudko uvoľní ochranné kroky proti Covid-19. 


"Mám obavy, že začneme vidieť malé počty chorých, pričom tieto počty sa premenia na ohniská," uviedol Fauci.

Fauci sa postavil pred senát práve vtedy, keď Donald Trump vyhlásil, že USA „zvíťazilo“ v programe testovania a nabáda podniky a školy, aby sa znovu otvorili, píše theguardian.com. Fauci varoval pred opätovným otvorením krajiny a vyhlásil, že by sa malo dôkladne testovať. Vo väčšine oblastí USA je testovanie asymptomatických ľudí zriedkavé a sledovanie kontaktov je extrémne obmedzené.

Ďalej povedal, že: „Existuje reálne riziko, že spustíme ohnisko, ktoré možno nebudeme môcť ovládať. Nielenže to vedie k určitému utrpeniu a smrti, ale môže to aj úplne zastaviť ... hospodárske oživenie krajiny.“

Fauci vedie od roku 1984 Národný inštitút alergických a infekčných chorôb a stal sa dôveryhodnou osobnosťou verejnosti. Fauci uviedol, že v USA je asi 80 000 mŕtvych. "Väčšina z nás má pocit, že počet úmrtí je pravdepodobne vyšší ako tento počet," uviedol.  „( V New Yorku ) Môžu existovať ľudia, ktorí zomreli doma na Covid - 19, ale nepovažovali sa za chorých na tento vírus, pretože sa nikdy nedostali do nemocnice.“

„Naučte sa žiť s koronavírusom, vakcína možno nebude“, varuje WHO
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje, že možno nikdy nebudeme mať vakcínu proti koronavírusu. WHO varuje, že svet sa musí naučiť žiť s touto smrteľnou chorobou. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | Mário Martinka


Trump nalieha na americké školy a podniky aby otvorili. Biely dom si stanovil cieľ, aby do jesene USA dostali 100 miliónov dávok vakcín. Fauci tento cieľ zmietol zo stola s tým, že ani vakcína ani žiadna liečba nebudú k dispozícii včas na to, aby sa uľahčilo opätovné otvorenie škôl na jeseň. Fauci povedal: „Myslím si, že by sme mali byť veľmi opatrní ... a nemali by sme si myslieť, že deti sú úplne odolné voči škodlivým účinkom (vírusu)

Senátori v miestnosti, mali zakryté tváre a boli od seba vzdialení 3 metre. Keďže sa Fauci cez víkend umiestnil do karantény, vystupoval pred senátom prostredníctvom telemostu. Povedal, že prišiel do kontaktu s človekom z Bieleho domu, ktorý bol pozitívny na koronavírus.

Na pojednávaní v Senáte prostredníctvom telemostu vystúpili aj Dr. Stephen Hahn z Úradu pre kontrolu potravín a liečiv a Dr. Robert Redfield z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb.

„Zlyháva“: Putinova podpora klesá, zatiaľ čo sa Covid-19 zmocňuje Ruska
Prezident Vladimír Putin, oznámil uvoľnenie karanténnych opatrení v deň rekordne vysokých infekčných čísel. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Mário Martinka