KAUZA: Mária Trošková može prísť o luxusný byt
13 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

Po odchode z Úradu vlády, kde pôsobila ako hlavná štátna radkyňa, si Mária Trošková kúpila luxusný mezonetový byt v Petržalke. Aktuálne jej hrozí, že o svoj byt, ktorý kúpila výrazne pod trhovou cenou, príde.


Za byt vo výmere 150 m2, ktorého súčasťou je veľká terasa a jacuzzi, zaplatila Trošková v roku 2018 viac ako 108-tisíc eur. Trhovú cenu bytu však realitní makléri pre denník Nový Čas vyčíslili na 250-tisíc eur. Bývalá štátna radkyňa tak svoj byt pravdepodobne kúpila výrazne pod cenu.


Momentálne je však na byt uvalená žaloba o určenie neúčinnosti právneho úkonu voči konkurzným veriteľom. Znamená to, že súd dostal na stôl žalobu o neúčinnosti kúpnej zmluvy na byt v Troškovej vlastníctve. Zdá sa, že problémom je práve cena, ktorú za byt pri kúpe zaplatila.


Nový Čas uvádza, že podľa Martina Kokavca, ktorý bol v roku 2018 konateľom firmy Develop BS, ktorá bytovku postavila, však išlo o trhovú cenu. Odôvodnil to tým, že byt mal byť Troškovej odovzdaný bez omietok, čo však nesúhlasí s kolaudačnými dokumentmi.


Trošková nebola v minulosti v spravodajskom záujme SIS, tvrdí Pčolinský
Bývalá hlavná štátna radkyňa Mária Trošková nebola v minulosti v spravodajskom záujme Slovenskej informačnej služby (SIS) a ani sa nespomínala v správach o talianskej skupine na východe Slovenska. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | TASR

Kokavec sa pritom pohyboval v jej blízkosti už predtým, ako verejnosť zistila, že si Trošková kúpila byt v jeho projekte. Podľa jeho slov sa poznajú už dlho, avšak plánovať spolu nič nemali, tvrdil v tej dobe Kokavec.


Problémom je, že Develop BS sa medzičasom dostala do konkurzu z dôvodu, že mala problém s vyplácaním peňazí pre veriteľov. Podľa Nového Času môže  byt v Troškovej vlastníctve v konečnom dôsledku, kvôli možnému špekulatívnemu prevodu, stále patriť k majetku firmy. Tá ho totiž nepredala s dostatočným ziskom.


Prevodom vlastníctva na bývalú štátnu radkyňu tak mohlo dôsť k ukráteniu veriteľov v konkurznom konaní. V prípade, ak súd rozhodne, že je kúpna zmluva na byt neúčinná, Trošková môže o svoju nehnuteľnosť nakoniec prísť.


Bývalý premiér tvrdí, že žiadneho Vadalu nepozná a v živote s ním nehovoril
Predseda Smeru- sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico odmietol, že by mal nejaký kontakt s Antoninom Vadalom. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA


Ako v utorok informovala agentúra SITA, správy, ktoré zachytili slovenskí policajti v telefóne údajného mafiána Antonina Vadalu pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ukazujú, že s ním Mária Trošková ako hlavná štátna radkyňa neriešila len súkromné témy. Vadala od nej napríklad chcel, aby na colnicu v Michalovciach dosadila riaditeľa, ktorý by mu uľahčil biznis. Informoval o tom denník Sme na základe informácií z vyšetrovania vraždy, ktoré získala medzinárodná sieť investigatívnych novinárov Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP.org) a sprístupnila ich slovenským médiám.

Sme píše, že Vadala opakovane Troškovú ubezpečoval, že aj keď sa rozišli, stále môžu byť priateľmi a navzájom si pomáhať. „Vieš, že mám rada smer aj premiér, keď nepoznám osobne, lebo 12 rokov som bojoval pre smer a budem ďalej, lebo veľa sú môj kamaráti,“ cituje denník Vadalovu správu určenú Troškovej z augusta 2017.

Celkovo je vo Vadalovom telefóne viac ako 600 správ medzi ním a Troškovou. Väčšinou sú z roku 2014 a riešili v nich najmä svoj rozchod. Presne tridsať správ je však z roku 2017, keď bola Trošková hlavnou štátnou radkyňou. Trošková s Vadalom chodila asi štyri roky, spolu podnikali a rozišli sa v roku 2014. Vtedy začala pracovať ako asistentka pre vtedajšieho poslanca za Smer-SD Viliama Jasaňa, píše ďalej SITA.

Sledovacie komando P. Tótha sledovali profesionáli, ale nie SIS
Skupina ľudí okolo Miroslava Kriaka sledovala viacerých politikov a novinárov, vrátane neskôr zavraždeného Jána Kuciaka. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | TASR


Správy z Vadalovho telefonátu zachytávajú aj toto obdobie. Trošková sa Vadalovi sťažovala, že pre ich vzťah si nevie nájsť prácu. Vadala jej tvrdil, že SIS na to nemá dôvod, pretože on nerobí nič nezákonné. „Siska ma eviduje ako tvojho bieleho koňa ty ch..j a mam to od najvyššieho človeka,“ odpísala mu podľa Sme Trošková.

Od 1. marca 2015 začala Trošková pracovať pre Roberta Fica (Smer-SD) na Úrade vlády SR a o rok neskôr za ňou nasledoval aj Viliam Jasaň, ktorý sa stal šéfom krízového manažmentu. Jasaň na otázky takisto neodpovedal. Trošková vďaka svojej pozícii chodila na rokovania či zahraničné cesty s ministrami. Stále pritom komunikovala s Vadalom. Niekedy mu aj posielala fotky z oficiálnych podujatí s predstaviteľmi vlády.

V porovnaní s B. Kollárom by mohol byť Ľ. Blaha aj generálny tajomník OSN, tvrdí Fico
„Ak porovnám intelekt a pripravenosť Ľuboša Blahu a Matoviča, to ako keby som porovnával Orbis pictus od Komenského s Matovičovými Trnavskými novinami," vyhlásil Robert Fico. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | Peter Haluza