EÚ zvažuje, kedy otvorí vnútorné hranice pre turistov
13 | 05 | 2020 I Marek Molnár

Európska únia zvažuje otvorenie hraníc pre turistov ako súčasť plánu na zrušenie bezpečnostných opatrení. Cestovanie by bolo povolené iba pre štáty, ktoré sú v "nízko rizikovej situácii", informuje portál RT.


V stredu sa očakáva, že EÚ predloží trojfázový plán, ktorý bol zverejnený na portáli EURACTIV. Plán má pomôcť vládam pri opätovnom naštartovaní cestovného ruchu, ktorý predstavuje 10% ekonomického výstupu únie a 12% zamestnanosti (27 miliónov pracovných miest).

Komisia tvrdí, že odvetvie cestovného ruchu je vo „vážnom probléme“ a bez opatrení na opätovné otvorenie vnútorných hraníc by sa mohlo stratiť viac ako šesť miliónov pracovných miest.

Očakáva sa, že kvôli týmto opatreniam v priebehu budúceho roka príde cestovný ruch o 400 miliárd EUR, uviedla Európska komisia. Krajinám s „podobnými rizikovými profilmi“ bude umožnené riadiť sa koordinovaným plánom, ktorý umožní pomaly obnoviť cestovný ruch.

Španielsko: Všetci zahraniční turisti budú musieť ísť do 14-dňovej karantény
Cestovné a prepravné spoločnosti musia informovať svojich zákazníkov o nových reguláciách v Španielsku. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | TASR


Podľa návrhu si cestujúci budú môcť zostaviť cestovné plány na základe interaktívnej mapy Spoločného výskumného centra (JRC), ktorá ich bude informovať o zmene pravidiel hraničnej kontroly a cestovných obmedzeniach pre konkrétne krajiny.

Európska agentúra pre kontrolu chorôb (ECDC) poskytne zoznam oblastí s nízkym šírením Covid-19 a na základe toho môžu mať tieto oblasti menšie cestovné obmedzenia a nemusia byť súčasťou súčasných „plošných karanténnych opatrení“ v schengenskom priestore.

Nové opatrenia sú pravdepodobne reakciou na niektoré krajiny, ktoré sa už teraz snažia vytvárať bezpečné cestovné plány, aby zachránili odvetvie cestovného ruchu.

Putin ohlásil ukončenie zatvorenia ekonomiky
Všetky priemyselné závody a staveniská v Moskve môžu obnoviť výrobu od utorka a podľa Putina ďalšie regióny môžu nasledovať tento príklad. Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | SITA