Ako odlíšiť obyčajnú alergiu od infekcie koronavírusu?
12 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Sezónna peľová alergia alebo senná nádcha sa u mnohých Slovákov naplno rozvíja práve v tomto období. Má veľa spoločného s príznakmi ochorenia COVID-19: kýchanie, upchatý nos aj slzenie očí. V niečom je však iná.


Rady všeobecnej lekárky pre deti a dorast Ivany Poradovej zverejnila pluska.sk. Prvým signálom podľa nej je, že infekčná nádcha vzniká v dôsledku bakteriálnej alebo vírusovej infekcie. Naproti tomu spúšťačom alergickej nádchy je vdýchnutie alergénov nosom. V organizme to tak vyvolá okamžitú imunitnú reakciu.

„V marci a apríli sa na alergii podieľajú najmä pele kvitnúcich stromov, najčastejšie brezy, liesky a topoľa, zatiaľ čo v júli až septembri sú najsilnejšími alergénmi trávy, predovšetkým palina, lipnica, ambrózia, ale aj pšenica a jačmeň," hovorí odborníčka.

Infekčná nádcha podľa nej postupuje pozvoľna, často aj niekoľko dní, alergická nádcha má naopak dramatický nástup. Človeku rýchlo opuchne nos, dostane slzenie očí a sťaží sa mu dýchanie.

Je možné, že druhú vlnu máme za sebou, tvrdí profesor Krčméry
Náš epidemiologický odborník varuje, že existujú aj tretie, či štvrté vlny pandémie. Dovolenku počas leta odporúča radšej stráviť na Slovensku. Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | Slávka Cigáňová


Ďalším dôležitým rozlišovacím znakom je telesná teplota. Pri alergickej nádche totiž nie je zvýšená, pri vírusoch áno. Prejavy alergie sú najintenzívnejšie ráno a doobeda. Odborníčka to vysvetľuje tým, že najviac alergénov vo vzduchu je ráno do desiatej hodiny, píše pluska.sk. Pokiaľ však máte nádchu spôsobenú infekciou, možno aj koronavírusom, máte problémy najmä v noci.

Tretím príznakom podľa Poradovej je časté svrbenie v prípade alergie. K tomu môže prísť aj migréna, bolesti kĺbov, tráviace ťažkosti, celková slabosť a únava.

Sezónnou peľovou alergiou trpí u nás takmer každý piaty človek, ide o najrozšírenejšie alergické ochorenie. Najčastejšími alergénmi na jar sú pele stromov a drevín, v lete je to peľ, pochádzajúci z tráv. Ako informovalo Národné centrum zdravotníckych informácií na Národnom portáli zdravia, typickým prejavom alergie je svrbenie, pálenie a slzenie očí. Pridáva sa svrbenie nosa a podnebia, kýchanie a vodnatý výtok z nosa.

V prípade alergie sa neodporúča časté umývanie rúk, ani používanie agresívnych mydiel, čo v prevencii pred ochorením COVID-19 áno. Extrémne totiž zaťažujú pokožku, vysušujú ju a môžu spôsobiť popraskanie.

Patakyová upozornila v liste Krajčího na zákaz návštev detí v nemocniciach
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová upozornila v liste adresovanom ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčímu (OĽaNO) na absenciu usmernenia Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR upravujúceho prítomnosť sprevádzajúcej osoby detských pacientov v... Čítať ďalej
12 | 05 | 2020 | TASR