Žiaden smrtiaci ricín, viezol som v kufri dezinfekciu a bonbóny, tvrdí údajný ruský špión
11 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Muža, ktorý mal mať údajne za úlohu zlikvidovať troch českých politikov, sa podarilo identifikovať. 


Pre podozrenie, že agent ruskej tajnej služby FSB sa pokúsil previesť cez hranice smrtiacu látku ricín, dostali primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) a dvaja starostovia Pavel Novotný a Ondřek Kolář (ODS) policajnú ochranku. Dnes sa už vie, že týmto mužom bol len 34-ročný Andrej Viktorovič Končakov. Informácie publikoval web dennikn.sk.

Reportér Janek Kroupa z portálu Seznam Zprávy ho popísal ako vysokého štíhleho muža, ktorý so svojím „baby faceom“ vyzerá ešte mladšie, než aký vek v skutočnosti má. České médiá tvrdia, že oficiálne pôsobí  na ruskom veľvyslanectve ako šéf miestneho Ruského strediska vedy a kultúry v Prahe a ruskej federálnej agentúry Rossotrudničestvo. Tá spadá pod ministerstvo zahraničných vecí.
Žiaden ricín

To, že Končakov mal priviezť do Prahy smrtiacu látku ricín, sa zatiaľ nepotvrdilo. „To musí byť nejaký omyl, viezol som v kufri dezinfekciu a bonbóny,“ odpovedal zamestnanec ruskej ambasády v Prahe na otázku reportéra Seznam Zprávy. Rus podľa dosiaľ zverejnených informácií priletel do hlavného mesta ČR 14. marca, teda ešte pred tým ako sa hranice uzavreli pre pandémiu koronavírusu.

Na českých politikov vraj Rusi skúšali atentát
Do Česka mal prísť ruský agent s cieľom otráviť niektorých pražských politikov. Časopis Respekt informoval, že tamojšie tajné služby pridelili ohrozeným politikom neustálu ochranu. Moskva pokus o útok odmietla. Čítať ďalej
30 | 04 | 2020 | Slávka Cigáňová


Český Respekt v tom čase tvrdil: „Ricín je v arzenáli smrtiacich jedov používaných ruskými tajnými službami dlhodobo, otrava ním sa prejavuje nenápadne, najskôr má podobné príznaky ako chrípka alebo koronavírus.“ Následne prichádza bolesť hlavy, pálenie v ústach, zvracanie, hnačka a vnútorné krvácanie.
Zalarmovaní politici

Polícia a české bezpečnostné zložky dostali anonymné varovanie, že má dôjsť k pokusu o atentát na troch českých politikov, ktorí údajne rozhnevali Moskvu. V tom ich podporili aj českí politici v parlamentnom výbore po vypočutí šéfa BIS. Vyhlásili, že „považujú opatrenia bezpečnostných zložiek pri obhajovaní chránených záujmov štátu a zdravia občanov ČR za adekvátne a vyjadrujú podporu opatreniam BIS proti pôsobeniu cudzích spravodajských služieb“.

Až 21 špionážnych letov za tento týždeň narušilo ruské hranice
Ruské obranné stíhačky museli tento týždeň vzlietnuť hneď dvakrát, aby zamedzili narušeniu ruského vzdušného priestoru. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
24 | 04 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Český Deník N písal, že minister zahraničných vecí Tomáš Petříček si predvolal ruského veľvyslanca a údajne mu povedal: „Ak sa niečo tým ľuďom stane, budeme vedieť, kto to urobil, a budeme adekvátne reagovať“. Premiér Andrej Babiš ostal bez ráznej reakcie. „Sme suverénny štát a je neprijateľné, aby niekto takým spôsobom zasahoval do našej suverenity,“ bolo jediné stanovisko, ktoré poskytol.
Skrytí agenti?

České médiá sa 'ďalej zamýšľajú nad tým, že dôsledkom tohto incidentu by mohlo byť zúženie pracovného personálu na ruskom veľvyslanectve - aktuálne 130, čo je najvyšší počet v Európe. Na porovnanie, v Londýne slúži 80 Rusov, pričom ide o väčšiu krajinu a aj medzinárodné vzťahy sú intenzívnejšie.

Až tretina personálu na českej ambasáde sú vraj v skutočnosti ruskí agenti, majú až 70 áut s diplomatickou značkou, na ktoré česká polícia nesmie siahnuť.

Japonsko spúšťa špionážny satelit, na sledovanie Severnej Kórei
10 | 02 | 2020 | Mário Martinka