V Česku sa 1,4 milióna ľudí s koronavírusom stretlo, odhaduje epidemiológ
11 | 05 | 2020 I Slávka Cigáňová

Podľa profesora epidemiológie Jiřího Berana množstvo Čechov malo vírus, no nevykazovali žiadne merateľné príznaky, pretože ich bunková imunita chorobu zastavila. Nevytvorili sa im ani protilátky. 


Web idnes.cz informoval, že výskum kolektívnej imunity populácie je tak nepresný. To, že sa choroba prejavuje skryto, podľa Berana naznačuje, že COVID-19 je ľahká forma ochorenia.

„To, čo sa skúmalo na masívnom odoberaní vzoriek, bola choroba v klinickej fáze s premnoženými vírusmi,“ uviedol profesor epidemiológie a riaditeľ Centra očkovania a cestovateľskej medicíny. Práve premnožený vírus vytvorí príznaky, ktoré sú testy schopné zmerať.

Projekt kolektívnej imunity tak podľa neho nebral do úvahy nakazených, ktorí nemali žiadne merateľné príznaky. Ľudia, u ktorých ochorenie prebehlo skryto bez akýchkoľvek príznakov, vírus nevylučujú a trvalé merateľné protilátky sa u nich nevytvoria.

V Čechách skončí núdzový stav už 17. mája
V Českej republike otvoria od pondelka kiná aj divadlá. Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | SITA


Parameter merania použitý pri štúdii kolektívnej imunity nie je preto podľa Berana presný. Epidemiológovia ho však budú naďalej skúmať na deväť a pol tisícoch krvných vzoriek, ktoré v Olomouci lekári uschovali. Je tak vraj jednoduché zistiť, na akej vzorke nie sú protilátky prítomné, ale vykazujú náznak bunkovej imunity. „Ide o takú značku, ktorá nám ukazuje, že tam prebiehala nejakým spôsobom celulárna imunita,“ popísal Beran pre idnes.cz, ako je možné z krvi spoznať boj imunity proti vírusu.

Masívne odoberanie vzoriek by sa preto malo podľa odborníka urobiť ešte raz. Ak nové testovanie po ôsmych týždňoch uvoľnenejších protiepidemických opatrení preukáže rovnaký počet ľudí, ktorí sa s vírusom stretli, opatrenia boli zbytočné. Pokiaľ po uvoľnení dôjde k nárastu prípadov, mali vládne opatrenia podľa Berana zmysel.

Klus si vie predstaviť otvorenie hraníc s Českom a Rakúskom cez leto
Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) si vie predstaviť, že počas leta by sa mohli otvoriť hranice s Českom a Rakúskom. Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | TASR


Zamorenie populácie je podľa odborníka približne štrnásť percent. „Zajímavým faktorom je, že u zdravotníckych pracovníkov je kontakt s vírusom nižší o tri percentá, majú zamorenosť okolo jedenásť percent. Dá sa zatiaľ špekulovať, či to je tým, že se viac chránia alebo človek z bežnej populácie má viac kontaktov,“ priblížil Beran.

„V každom prípade tých 1,4 milióna je v tejto chvíli vysoko nádejné číslo, pretože to hovorí o tom, že ochorenie prebieha vo vysokom percente skryto. Je to ľahká forma ochorenia. A len pri vybraných jedincov vo vyššom veku a s pridruženým chronickým ochorením môže prebiehať veľmi závažne,“ popísal epidemiológ.

Hygienické stanice pri dohľadaní kontaktov podľa neho urobili výbornú prácu. „Môžeme predpokladať, že by tu mohlo byť ďaleko viac nakazených, ale nie je. Čo je výsledok výbornej práce epidemiológov a hygienikov na hygienických staniciach,“ pochválil ich Beran. Pokiaľ epidemiológ pracuje poctivo, nepotrebuje ktovie akú karanténu, dodal.

Číňania porazili koronavírus robotmi
V Číne si veľmi rýchlo uvedomili, že izolovať ľudí vo svojich domovoch a prinútiť ich, aby dodržiavali karanténu, je možné iba pomocou moderných technológií. Vďaka robotom tak bolo možné zabezpečiť nielen starostlivosť o pacientov na diaľku, ale aj... Čítať ďalej
10 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič