Minister chystá čiastočné otváranie škôl už koncom mája alebo začiatkom júna
06 | 05 | 2020 I Jaroslav Fabok

S otváraním škôl a škôlok by ministerstvo školstva chcelo začať koncom mája alebo od prvého júna. Malo by sa okrem škôlkarov týkať aj žiakov prvého stupňa a piatakov.


Informáciu o otváraní školských a predškolských výchovno-vzdelávacích zariadení pre denník Postoj potvrdil minister školstva Branislav Gröhling. O scenári, podľa ktorého by deti už čoskoro začali znova chodiť do škôl, diskutuje s epidemiológmi.


„Chcel by som, aby sa najprv otvorili materské školy, prioritne by mohlo ísť o deti zdravotníkov. Následne pre všetkých predškolákov, avšak na báze dobrovoľnosti,“ hovorí Gröhling. Kompetencie týkajúce sa otvárania výchovných zariadení budú podľa ministra presunuté na samosprávy.


Ministerstvo chce vďaka tomuto kroku uľahčiť situáciu rodičom, ktorí so svojimi deťmi doma na OČR.


Štát odovzdal Všeobecnú zdravotnú poisťovňu do rúk Penty, tvrdí Raši
Štát v stredu oficiálne odovzdal Všeobecnú zdravotnú poisťovňu (VšZP) do rúk finančnej skupiny Penta. Pre TASR to uviedol opozičný poslanec Richard Raši (Smer-SD). Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | TASR

Žiakov však po návrate do škôl a škôlok nebude čakať klasické vyučovanie. Postoj dopĺňa, že podľa Gröhlinga pôjde skôr o výchovné vzdelávanie. Prváci si tak napríklad budú precvičovať motoriku a opakovať písmená a čísla.


Otváranie výchovných zariadení budú zároveň sprevádzať prísne hygienické opatrenia. Triedy budú rozdelené na menšie skupiny, pričom v jednej by malo byť maximálne trinásť žiakov. „Trieda, ktorá ich má viac, sa tak bude musieť rozdeliť do dvoch miestností,“ hovorí Gröhling.


To je aj jeden z dôvodov, prečo sa školské zariadenia nebudú otvárať pre žiakov, ktorí navštevujú šiesty až deviaty ročník. Školy by to podľa ministra nemuseli kapacitne zvládnuť a starší žiaci sa dokážu vzdelávať aj dištančnou formou.


Čo sa týka stredoškolákov, tí sa podľa reakcie ministra do škôl dostanú najskôr v posledný týždeň alebo dva pred koncom školského roka. Gröhling uzatvára, že takýto postup by študentom stredných škôl mohol prospieť v rámci psychohygieny a socializácie.


Príspevky pre desaťtisíce opatrovateľov sa od júla nezvýšia, navrhuje Krajniak
Takmer 37-tisíc opatrovateľom v produktívnom veku a takmer 23,6-tisíca opatrovateľom, ktorí dostávajú dôchodkovú dávku, sa príspevok na opatrovanie od začiatku júla tohto roka nezvýši. Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | SITA