Plazma od vyliečeného pacienta pomohla žene poraziť koronavírus
07 | 05 | 2020 I SITA

36 hodín po liečbe plazmou už mohli pacientku, ktorá bola predtým vo vážnom stave, odpojiť od prístrojov a začala dýchať sama.


Liečba pomocou plazmy od osoby, ktorá sa z ochorenia COVID-19 zotavila, viedla k rapídnemu zlepšeniu stavu ženy postihnutej touto chorobou. Oznámil to riaditeľ nemocnice v poľskom meste Kedzierzyn-Kožle Jacek Mazur. Pacientka bola pred nasadením tejto liečby po akútnom cisárskom reze vo vážnom stave a na pľúcnej ventilácii.

Avšak 36 hodín po liečbe plazmou už mohli 31-ročnú ženu odpojiť od prístrojov a začala dýchať sama. Po ďalších 24 hodinách sa jej stav zlepšil natoľko, že ju previezli z jednotky intenzívnej starostlivosti na bežnú nemocničnú izbu. Jej stav je medzičasom už dobrý. “To zlepšenie bolo ohromujúce,” povedal Mazur pre televíznu stanicu TVN24.

Pred nasadením plazmy strávila pacientka týždeň na jednotke intenzívnej starostlivosti vo vážnom a zhoršujúcom sa stave. V nemocnici sa nachádza od 23. apríla. Jej dieťa, ktoré sa narodilo predčasne v 30. týždni tehotenstva, infikované nebolo. Potrebovalo však intenzívnu starostlivosť a previezli ho preto do inej nemocnici. Jeho stav sa rovnako zlepšuje.

Vakcína by moha byť dostupná už v lete, tvrdí Krčméry
Zdroj: vzdravotnictve.sk Čítať ďalej
06 | 05 | 2020 | SITA