Koronavírus: Doteraz u nás neboli registrované žiadne testy určené pre domáce použitie
07 | 05 | 2020 I SITA

Firmy zneužívajú situáciu a snažia sa predávať samodiagnostické testy na koronavírus neoverenej kvality.


Tlak na nepremyslené, nesystematické a bezdôvodné testovanie na Slovensku je mrhaním vzácneho času zdravotníkov, materiálu a peňazí. Upozornila na to riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) Zuzana Baťová.

Nie je pritom podľa nej garantovaná protihodnota z pohľadu ochrany zdravia ľudí či získavania zmysluplných informácií o šírení ochorenia v populácii. Celosvetové opatrenia zavedené na zvládnutie pandémie vyvíjajú veľký tlak na zdravotníckych pracovníkov testovať širokú zdravú populáciu.

Túto situáciu niektoré subjekty podľa ŠÚKL zneužívajú a snažia sa predávať samodiagnostické testy neoverenej kvality. "Materiálové, vecné ani finančné zdroje pritom nie sú nekonečné. Množstvo vyrobených testov je limitované," konštatoval štátny ústav.

Na Slovensku ani v Európskej únii neboli doteraz registrované žiadne testy určené pre domáce použitie. Množia sa pritom prípady špekulatívneho predaja rýchlotestov, pri ktorých predajcovia zatajujú podstatné skutočnosti o účele určenia. Laickej verejnosti tak predávajú testy určené na profesionálne použitie. ŠÚKL opakovane vyzýva verejnosť, aby takéto testy nekupovali.

Británia má už najviac obetí v Európe, chcú uvoľňovať i viac testovať
Spojené kráľovstvo má už viac ako 30-tisíc obetí, najviac z celej Európy. Krajina by zo „stay home“ mala prejsť do druhej fázy boja s koronavírusom, čo zahŕňa postupné uvoľňovanie od pondelka i zvýšenie počtu testov do konca... Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | Natália Sollárová