Černosi zomierajú na COVID-19 častejšie ako belosi
07 | 05 | 2020 I SITA

Po zohľadnení veku či demografických faktorov mali černosi dvakrát vyššie riziko úmrtia na COVID-19 ako belosi.


Černosi vo Veľkej Británii zomierajú na ochorenie COVID-19 častejšie ako belosi. Tvrdí to nová štúdia britského centrálneho štatistického úradu, podľa ktorej majú členovia viacerých etnických skupín väčšiu pravdepodobnosť úmrtia na ochorenie.

Černošky sú vystavené oproti beloškám 4,3-krát vyššiemu riziku úmrtia, u mužov je to o 4,2-krát viac. "Štatisticky významne zvýšené riziko úmrtia" majú aj ľudia z Bangladéša, Pakistanu či Indie. Rozdiely sú spôsobené sčasti sociálno-ekonomickými nevýhodami a ďalšími faktormi. "Zvyšné okolnosti súvisiace s rozdielmi sme zatiaľ nevysvetlili," uvádza štúdia.

Matovič: Mafia má strach, že by jej Lipšic „išiel po krku“
Podľa Matoviča mafia urobí čokoľvek, aby Lipšica spochybňovala. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | SITA


Aj po zohľadnení veku či demografických faktorov mali černosi dvakrát vyššie riziko úmrtia na COVID-19 ako belosi. "Príčiny tejto disproporcie musíme urýchlene vyšetriť," napísal vo štvrtok na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter tieňový minister spravodlivosti David Lammy, ktorý správy označil za "desivé". "Musíme vykonať kroky na ochranu černochov a černošiek, ako aj ľudí zo všetkých prostredí," dodal.

Dáta zahŕňajú obdobie do 10. apríla. Pri výskume čerpali aj z predchádzajúcich štúdií, podľa ktorých černosi vo Veľkej Británii zomierajú oveľa častejšie ako ich bieli rovesníci. Institute for Fiscal Studies minulý mesiac uviedol, že ľudia tmavej pleti afrického pôvodu majú 3,7-krát vyššie riziko úmrtia v nemocnici na COVID-19 ako belosi. V štúdii napísali, že úmrtia nemožno zdôvodniť len geografiou a demografiou.

Zistenia podporujú aj správy v USA, kde Afroameričania zomierajú na ochorenie v oveľa vyššej miere. Napríklad v Chicagu bolo 72 percent z celkového počtu mŕtvych černochov. Afroameričania tam tvoria 30 percent populácie. V Louisiane je to o dve percentá viac a spomedzi všetkých obetí tvoria 70 percent.

Plazma od vyliečeného pacienta pomohla žene poraziť koronavírus
36 hodín po liečbe plazmou už mohli pacientku, ktorá bola predtým vo vážnom stave, odpojiť od prístrojov a začala dýchať sama. Čítať ďalej
07 | 05 | 2020 | SITA